Românii din orașe nu vor metropole. Referendumul pentru alipirea unei comune la municipiul Buzău a eșuat

Ultima actualizare:

    Primarul Buzăului, Constantin Toma este născut în localitatea care urma să se lipească la reședința de județ
Primarul Buzăului, Constantin Toma este născut în localitatea care urma să se lipească la reședința de județ

Eșec la referendumul pentru unificarea municipiului Buzău cu o comună limitrofă - Țintești. Este al doilea referendum organizat în România pentru alipirea unei comune la un municipiu care eșuează, după cel de la Oradea din 2015

În timp ce în comună prezența la vot a sărit bine de pragul de 40%, la oraș cetățenii s-au lăsat cu greu convinși să meargă la urne, astfel că referendumul nu va fi validat. Conform legii, referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Dacă cele două unităţi administrativ teritoriale s-ar fi unit, suprafaţa municipiului aproape s-ar fi dublat. Acest lucru ar fi permis, după cum au susținut reprezentanții primăriei Buzău, dezvoltarea municipiului, atragerea de noi investiţii, mai multe locuri de muncă şi construirea de locuinţe pentru tinerele familii.  

Locuitorii din Buzău nu au fost interesați de referendum 

Dintre cei peste 100.000 de buzoieni înscrişi pe listele permanente ar fi trebuit să se prezinte la vot cel puţin 30%. În cele 80 de secții de votare s-au prezentat puțin peste 10% dintre votanți. În municipiul reşedinţă de judeţ, numărul celor ieşiţi la urne a fost doar o treime din câte era necesar pentru ca referendumul să fie validat. Urnele s-au închis duminică seară la ora 23.00 iar până atunci s-au prezentat la vot 11.512 persoane adică doar 10,68% din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Din 11.512 de voturi 224 au fost anulate  10.032 au votat „DA" şi 1.256 au votat „NU".  

Locuitorii comunei Țintești au vrut să se lipească Buzăului 

Primarul comunei a mers la vot împreună cu familia, şi era convins că prezenţa la urne va fi mare.”Am venit cu mic cu mare, pentru a fi Buzăul mare, noi ne dorim asta”, a declarat pentru stirileprotv.ro, Aurel Stoica, primarul din Țintești. În comuna Țintești prezenţa la urne a fost de peste 40%. Cum este obiceiul la ţară, localnicii s-au înghesuit la urne după ce au ieşit de la biserică. Ei sperau ca în localitatea lor să ajungă facilităţile de la oraş. La Ţinteşti, comuna în care s-a născut primarul municipiului Buzău Constantin Toma, numărul cetăţenilor ieşiţi la urne a fost de 1548 dintr-un total de 3.597 alegători. Dintre aceştia, 1.341 au fost de acord cu alipirea comunei la municipiul Buzău în timp ce 172 au votat „NU", iar 35 de voturi au fost anulate.  

Cât a costat referendumul eșuat 

Pentru organizarea referendumului, Primăria Buzău a cheltuit peste 15 milioane de lei. La nivel național este cel de-al doilea referendum de unire a două localităţi, după ce în 2015 Oradea a încercat acelaşi lucru cu Sânmartin - şi nu a reuşit. 

Citiți și

Referendum pentru familie. Ce înseamnă și ce se votează pe 7 octombrie

Rezultate finale Referendum 2012: Prezenţa la vot: 46,24%

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net