Românii scot bani din recolte exotice
Roşiile şi castraveţii sunt deja de modă veche. Se găsesc pe toate drumurile şi nu mai fac cu ochiul nimănui. Fermierii care se respectă au trecut acum pe kiwi, smochine sau cartofi exotici!
România, ţara paradoxurilor! Importăm mere şi struguri de prin ţările calde, dar vindem smochine şi kiwi made in România. Fermierii români au reuşit să aclimatizeze mai mai multe soiuri de fructe şi legume exotice, iar acum rup gura târgului cu recoltele lor.Primele smochine româneşti au apărut deja pe rafturile hipermarketurilor din ţară şi se bucură de un succes fantastic. Sunt mai gustoase decât cele din import, spun producătorii, iar preţurile sunt chiar de bun simţ: aproximativ 19 lei/kilogram. Unde mai pui că sunt şi 100% naturale, smochinul fiind unul dintre puţinii arbuşti fructiferi care nu necesită tratamente fitosanitare. Deci zero chimicale!
”Suntem la început de drum, este abia anul al doilea, deci primul în care smochinii au intrat pe rod. Am cultivat în curtea casei, pe o suprafaţă de 800 de metri pătraţi şi am reuşit să avem o producţie de aproximativ 120 de kilograme. Jumătate din cantitate am vândut-o unui hipermarket cu care colaborăm. Am zis să vedem cum merge şi a fost chiar un succes. În câteva ore epuizaseră cantitatea şi ne-au sunat să le mai ducem”, spune Andrei Mălăescu, proprietarul fermei Grădina cu smochini din Păuleşti, judeţul Prahova.
Pe siteul smochini.com, fermierul primeşte zilnic comenzi pentru fructe proaspete, dar şi pentru smochini la ghiveci. Cumpărătorii sunt în special români care vor să mănânce sănătos, dar şi antreprenori care vor să înceapă o afacere. Mai ales că smochinul românesc nu necesită îngrijiri speciale şi poate fi cultivat cu succes în regim gospodăresc de către orice gospodar.
La mare căutare în România sunt şi alte fructe exotice, precum citrice sau chiar kiwi. Grădina Amurg, din Zalău, judeţul Sălaj, vinde kiwi în ghivece de 3 litri la preţul de 35 de lei.
”E un soi cu fructe ovale, de aproximativ 3 cm lungime şi 2,5 cm diametru, cu o floare roşie maro atunci când sunt expuse la lumina soarelui. Se coc la începutul lunii octombrie, sunt foarte gustoase şi au o pieliţă fragedă care se poate mânca. Începe să rodească la 3-4 ani de la plantare şi rezistă la geruri de până la -25 grade Celsius. Pentru a fructifica este nevoie să aibă în vecinătate o plantă masculină. Este potrivit pentru cultivarea pe diferite suporturi, foişoare, pergole”, îşi promovează fermierii afacerea pe site-urile de mică publicitate.
Cristina şi Mădălin Ilie, doi tineri fermieri din judeţul Argeş, s-au specializat în cultivarea cartofilor exotici, iar afacerea lor creşte de la an la an. Cei doi au achiziţionat sămânţa, în urmă cu doi ani, de la un agricultor care a importat-o tocmai din Peru. Au cumpărat numai 10 kilograme, de test, iar în toamna aceluiaşi an a avut o producţie de peste 300 de kilograme.
Anul trecut, fermierul din Argeş a recoltat 7 tone de pe cei aproximativ 5.000 de metri pătraţi cultivaţi, iar planurile sunt de extindere. Pentru că cererea este mare, şi preţurile rămân ridicate: un kilogram de cartofi mov pentru consum costă 7 lei, în timp ce unul de sămânţă poate sări de 20 de lei.
Ce îl face deosebit faţă de banala barabulă românească? Cartoful mov e mai gustos şi ţine cu sănătatea noastră, fiind recomandat chiar şi bolnavilor de diabet.