Avertismentul fermierilor! Roşiile timpurii vor costa peste 15 lei kilogramul

Ultima actualizare:

Fermieri îngenuncheaţi de scumpiri! Agricultorii din Olt au semănat răsadul în decembrie, în ianuarie au plantat tomatele, iar în aprilie vor scoate pe piaţă „trufandalele“. Totul însă cu costuri duble pentru funcţionarea serelor, comparativ cu anii trecuţi. „E ultimul an în care mai fac asta“, spune, cu năduf, fermierul Simon Idita.

sere 3 shutterstock 1896755260 jpg

Deşi temperaturile pozitive şi vremea însorită îi ajută pe fermierii care şi-au propus ca în aprilie să scoată pe piaţă roşii româneşti, costurile sunt uriaşe.

Fermieri: ”Băncile dau împrumut, dar pui gaj”

Legumicultorii sunt nevoiţi să încarce centrala termică noapte de noapte, din două în două ore, iar facturile la energie electrică sunt de zeci de mii de lei. Fermierii care înfruntă iarna pentru a pune pe piaţă roşiile timpurii se întreabă dacă tot acest efort va merita. Decalajul dintre ei şi legumicultorii care cultivă în solarii neîncălzite e foarte mic, dacă temperaturile vor rămâne pozitive.

„Bag aproape două tone şi ceva de cărbuni pe noapte. Folia e scumpă. Îngrăşămintele - scumpe. Înainte luam cu 230-250 lei sacul, acum e 700 de lei şi ceva. Ajungem imediat la cota zero. Bineînţeles că băncile dau împrumut, dar pui gaj“, se plânge fermierul Simon Idita, din Pleşoiu (Olt).

După 20 de ani de muncă, vrea să restrângă activitatea

Legumicultorul are o experienţă de peste 20 de ani, însă a decis: va vinde centralele şi va continua să facă legumicultură pe o suprafaţă mai mică şi în spaţii neîncălzite, pentru că, oricum şi-ar face calculele, cheltuielile îl copleşesc. Muncesc şi el, şi soţia, de dimineaţa până noaptea, iar copiii îşi văd părinţii pe fugă.

În acest an, familia Idita a plantat tomate pe o suprafaţă de aproximativ 6.600 de metri pătraţi. Lucrează tot timpul cu zilieri, fără să mai pună la socoteală munca familiei.

„Peste 15 lei/ kilogramul de roşii, cam aşa ar trebui să fie preţul, ca să avem cât de cât profit. Ne prind din urmă cei care pun tomate fără căldură. Sunt mulţi care-ţi spun: «Îţi arăt că eu, fără căldură, fac bani mai mulţi ca tine». Ei nu dau un miliard şi jumătate (n.r. - lei vechi) pe cărbune, nu plătesc facturi la curent de 70 de milioane. Am opt-nouă oameni pe zi la muncă, mă costă 200 de milioane de lei pe lună“, detaliază fermierul.

„Am prieteni care mai vin pe la mine. Şi-mi spun, când află cât dau pe substanţe, de exemplu: «Băi, frate, am fost în Tunisia cu banii ăştia!». Procentul câştigului este undeva la 10%. Vorbeam cu soţia şi am realizat că ne rămân în jur de 30 lei pe zi. Eu am luat un Logan după 10 ani. Am prieteni care au maşini automate, au tenul altfel, sunt zâmbitori. Copiii noştri să facă orice altceva, nu asta“, încheie, necăjit, Idita.

Click! spune

În doar un an, peste 30% dintre micii fermieri aflaţi în zonă au renunţat la agricultură. Ei au realizat că un salariu ca angajat, indiferent de domeniu, reprezintă mai mult decât ceea ce câştigă ei.

Lipsă de tractorişti pentru utilajele în valoare de un milion de euro

Agricultura e pusă în dificultate şi de criza forţei de muncă. Tinerii nu se înghesuie, fiindcă preferă să meargă peste hotare, unde salariile depăşesc 2.000 de euro. Nivelul tehnologiei este ridicat, astfel că un tractorist trebuie să fie bine pregătit.

Acum, bordul unui tractor are ecrane tactile, multe butoane şi un joystick. Un astfel de tractor, care costă între 200.000 şi 400.000 de euro, ne-a fost prezentat de fermierul buzoian Vali Jecu, unul dintre marii producători de usturoi din ţara noastră.

”Un operator de utilaj, pentru că e mai potrivit aşa, decât tractorist, poate veni la costum. Lucrul cu tractorul nu se face decât din partea electronică. Îţi trebuie şi ceva cunoştinţe de IT, pentru că totul este din touchscreen, din butoane, avem ghidare prin satelit”, explică agricultorul din comuna Râmnicelu pentru adevarul.ro.

Fermierul deţine tractoare şi combine moderne, cu aer condiţionat, care l-au costat peste un milion de euro. Pentru că nu găseşte tractorişti pregătiţi, e nevoit să urce chiar el în cabina unuia dintre cele trei tractoare. Jecu e ajutat de Adrian, un tânăr de 26 de ani, întors din Franţa, unde a lucrat tot pe utilaje performante. Acolo câştiga peste 2.000 de euro, însă a decis să revină acasă, după ce i-a fost oferit un salariu de peste 6.000 de lei.  

Tot mai mulţi fermieri se plâng de criza tractoriştilor şi a mecanicilor de combine. Tinerii sunt atraşi cu salarii mari în străinătate, iar cei rămaşi în ţară, din vechile generaţii de tractorişti, au pierdut cursa cu tehnologia.

  Puteți urmări știrile Click! și pe Google News!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Răzvan și Irina Fodor jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front asistati jpg
durau jpg
test de personalitate jpg
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
oradea city 1339369 1280 jpg
harta romaniei jpg
2 salata de ton png png
case vedete incendiu los angeles jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net