„Rotativa” la Palatul Victoria! A ieșit Nicolae Ciucă, a intrat Cătălin Predoiu, se antrenează Marcel Ciolacu

Premieră în politica românească. Prima înțelegere de schimb de premieri între partidele la Putere a început luni. Președintele Klaus Iohannis a luat act de demisia premierului Nicolae Ciucă și l-a desemnat pe Cătălin Predoiu, ministrul Justiției premier interimar. Șeful statului a anunțat că marți va avea consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea noului premier. Marcel Ciolacu este sigur că va fi „alesul” 

Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu
Klaus Iohannis merge pe un guvern PSD-PNL. Foto: adevarul.ro

Formarea guvernului Ciolacu se va face pe repede înainte au decis Klaus Iohannis și președintele PSD. Astfel a fost fixat drept termen sfârșitul săptămânii, când ar trebui să fie depus jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis. Dacă la PSD lucrurile sunt clare, se păstrează Ministerul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu și se dorește un independent la Justiție în locul lui Cătălin Predoiu, la PNL apele sunt tare tulburi. 

Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu este premier interimar dar Marcel Ciolacu nu îl vrea la Justiție. Foto: adevarul.ro

Controverse în PNL la cinci ministere

Președintele PNL, fostul premier Nicolae Ciucă a profitat luni de vizita la Cotroceni pentru predarea mandatului și a negociat cu Klaus Iohannis cum se va prezenta partidul la negocierile pentru formarea guvernului Ciolacu programate în această seară de la ora 19.00. Teoretic, decizia finală asupra propunerilor va fi luată în ședința Biroului Politic Național de marți, programată la ora 16.00 la Camera Deputaților.

Cu toate acestea sunt semne de întrebare la cinci ministere. La Externe partidul nu l-ar mai vrea pe Aurescu iar președintele PNL a fost trimis să-l convingă pe Iohannis să accepte schimbarea, la Dezvoltare nu se știe dacă Nicolae Ciucă acceptă sau nu postul.

Alte două probleme sunt la Interne, unde președintele României nu l-ar mai vrea pe Lucian Bode și a cerut o altă nominalizare și la Finanțe unde PSD susține că ar fi bine venit Sebastian Burduja, președintele PNL sector 1. În calitatea sa de politician acesta este adeptul unei candidaturi comune PSD-PNL la Capitală, el urmând să primească primaria sector 1. În sfârșit, Ciolacu insistă pentru numirea la Justiție a unui independent, decizie neacceptată încă de PNL.

-secretarul General al Guvernului ar urma să fie Mircea Abrudean (omul lui Boc)

-ministrul Dezvoltării: Nicolae Ciucă sau Lucian Bode

-ministrul Finanțelor: Sebastian Burduja

-ministrul de Interne: Nicoleta Pauliuc sau Cătălin Predoiu

-ministrul Energiei: Virgil Popescu

-ministrul Mediului: Mircea Fechet

-ministrul Educației: Ligia Deca 

-ministrul Culturii: Raluca Turcan

-ministerul de Externe: Klaus Iohannis presat să-l schimbe pe Bogdan Aurescu cu Luminița Odobescu, consilierul prezidențial

Ministerul Cercetării aflat în prezent la PNL se mută la PSD, care cedează Cultura 

UDMR nu rămâne în guvern dacă pierde Ministerul Dezvoltării

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că ”UDMR nu rămâne la guvernare fără ministerul Dezvoltării”. ”Sunt convins că e în interesul tuturor să continuăm guvernarea îmrpeună, dar nu în orice condiții. Asta am prezentat și colegilor noștri. După demisia premierului, guvernul e demisionar și începe procedura pentru desemnarea unui nou premier. Va fi responsabilitatea lui Marcel Ciolacu”, a spus liderul UDMR conform g4media.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
florin piersic facebook jpg
image
image
image
image
image
image
Frigider FOTO Shutterstock jpg
Matia Corvin (© Wikimedia Commons)
FotoJet (5) jpg
casuta rasturnata jpg
FotoJet (3) jpg
Pestera Meziad, una dintre cele mai vizitate peşteri din România jpeg
cer rosu 1 jpg
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net