S-a ales praful de Ordonanta 114! Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii

Ultima actualizare:

    Guvernul Dăncilă a schimbat astăzi, 29 martie, Ordonanța 114, mult contestată de bănci și de mediul de afaceriFOTO: adevarul.ro
Guvernul Dăncilă a schimbat astăzi, 29 martie, Ordonanța 114, mult contestată de bănci și de mediul de afaceriFOTO: adevarul.ro

Ordonanța 114 a fost aprig contestată, mai ales că introduce ”taxa pe lăcomie”. S-au supărat băncile și mediul de afaceri, iar creditele riscau să se scumpească. Iată că Guvernul a decis să modifice acest act normativ. Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii.

Românii au fost nevoiți să învețe lucruri noi: ”taxa pe lăcomie”, ”stimulent pentru hărnicie”, ROBOR și încă multe alte invenții de-ale guvernanților. În Ordonanța 114, mult contestată, apăreau aceste mecanisme care ne afectează la buzunar.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, 29 martie, la începutul şedinţei de Guvern, că în consens cu părţile implicate şi în baza principiilor convenite cu BNR şi cu Asociaţia Română a Băncilor vor fi modificate OUG 114/2018 şi alte două acte normative. Una dintre consecinţe fiind aceea că  indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv în baza tranzacţiilor interbancare. Dăncilă a precizat că noul indice de referinţă se aplică doar creditelor noi contractate de populaţie și la refinanțări. 

Noul indice se va introduce din 2 mai și se va aplica şi creditelor de refinanţare a creditelor aflate în derulare. Premierul a precizat că obiectivul Guvernului este să scadă costurile creditelor românior, să crească numărul companiilor româneşti care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare şi să încurajeze economisirea prin determinarea acordării unor dobânzi mai mari. 

În ceea ce priveşte taxa anuală pe active financiare datorată de instituţiile bancare, se ajustează mecanismul de calculare prin restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferenţiate de impozitare în funcţie de cota de piaţă a fiecărei bănci, reducerea până la 0 a taxei în funcţie de numărul creditelor acordate sectorului neguvernamental - societăţi nefinanciare şi gospodăriile populaţiei şi ajustarea dobânzilor la depozite şi la credite. 

Taxa pe active financiare nete se determină semestrial de către fiecare instituţie bancară cu regularizare anuală prin aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile, iar  termenul de plată a taxei pe active calculată la nivelul primului trimestru este 25 august. Regularizarea acesteia se realizează până la 25 august din anul următor. 

Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii

În legătură cu Pilonul 2 de pensii, au avut loc consultări cu acţionari şi administratori de pensii private din România, Ministerul Muncii, Autoritatea de Supraveghere Financiară. Guvernul a decis să se suspende până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerinţele de capital ale administratorilor fondurilor de pensii. Măsura este necesară pentru a permite administratorilor fondurilor de pensii private adaptarea la noile condiţii. 

Pe perioada suspendării, se revine la capitalul social minim obligatoriu prevăzut pentru un administrator de fond privat de pensii de minim patru milioane de euro în echivalent lei. După 3 iunie 2019, cotele de capital minim obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019.

Înghețarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale

”În domeniul energiei am adus clarificări şi reglementări în scopul accelerării investiţiilor în sectorul energiei electrice, dezvoltării reţelelor de distribuţie a gazelor naturale prin introducerea posibilităţii de a se realiza acest lucru şi din fonduri publice de către unităţile administrativ teritoriale. Reducerea costurilor de încălzire a populaţiei, asigurarea viabilităţii economice a producţiei de energie electrică din cărbune prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri şi asigurarea viabilităţii economice a producţiei de energie electrică şi termică în cogenerare prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri”, a explicat premierul Dăncilă.

Se menţine plafonarea preţurilor la gaze şi energie electrică pentru toţi consumatorii casnici,  concomitent cu renunţarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali în urma dezbaterilor cu reprezentanţii din industrie dar şi de la Uniunea Europeană.

Sancțiunile în comunicații

În domeniul comunicaţiilor, noul act normativ prevede suspendarea până la data de 3 septembrie 2019 a regimului de sancţiune introdus prin Ordonanţa 114 pentru disciplina în construcţii a reţelelor de comunicaţii electronice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net