S-a dat ordinul! 5000 de mistreți și 2400 de șacali bolnavi de pestă porcină africană vor fi sacrificați în 30 de zile


    Guvernul României a decretat golirea Deltei Dunării de porci mistreți în termen de 30 de zile
Guvernul României a decretat golirea Deltei Dunării de porci mistreți în termen de 30 de zile

La nivel naţional, sunt 25 de focare de pestă porcină africană la mistreţi, principalii purtători ai virusului, astfel că aproximativ 5.000 de exemplare vor fi ucise. Potrivit news.ro, afirmația a fost făcută marți, de ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş. Demnitarul a spus că zonele cu pestă se află în nord-vestul și în sud-estul României

Cele mai multe animale sunt din Delta Dunării, unde vor fi omorâți și șacalii, 2400 de exemplare, care se hrănesc cu hoituri și sunt predispuse la îmbolnăvire. Ioan Deneş a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că în acest judeţ vor fi omorâţi 960 de mistreţi. Ministrul a precizat că în judeţul Constanţa nu a fost identificat vreun mistreţ infectat cu pesta porcină africană, dar asta nu înseamnă că nu ar putea fi. Ministrul a menţionat că mistreţii respectivi vor fi ucişi prin pândă şi dibuire, nu vor fi goniţi. De asemenea, în zonele de frontieră mistreţii vor fi ucişi de echipe mixte formate din vânători autorizaţi, personal silvic cu sprijinul personalului MAI.

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Mălin-Matei Muşetescu a precizat că, după uciderea mistreților și șacalilor trebuie limitată circulaţia animalelor domestice, deoarece pot răspândi pesta porcină africană. El a declarat că a numărat 5.700 de vaci aflate în libertate în Delta Dunării şi soluţia este ca acestea să fie duse într-o zonă îngrădită, de unde să nu mai poată pleca.

"Vaca trece printr-o zonă prin care au trecut 30 de mistreţi, din care cinci sunt infestaţi şi au lăsat fecalele în zonă, au infestat zona, inclusiv iarba. Vaca îngurgitează acea iarbă, o ingerează, intră în sistemul digestiv, la fel ca la şacal, virusul nu face diferenţa între şacal şi vacă(…). Numai că vaca aia are o problemă. Vaca ajunge şi la om în bătătură. Şi atunci dacă mergem în terminologia epidemiologică, avem vectori cu incidenţă mai mare şi vectori cu incidenţă mai scăzută", a explicat potrivit news.ro, guvernatorul Biosferei Delta Dunării.

Guvernatorul Deltei a dezvăluit că situaţia e dramatică în Delta Dunării în ceea ce priveşte porcul mistreţ.”Dacă noi nu l-am omorî, eu vă garantez că în maxim trei luni de zile efectivele de porci mistreţi, dacă nu ar mai veni nimic din afară, s-ar reduce probabil sub 10 la sută. Asta este o populaţie care este condamnată biologic", a tras un semnal de alarmă Mălin Matei Mușetescu

andreea mantea
cub gabi bădălău png
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
horoscop jpg
Schengen FOTO Shutterstock
dorin cioaba 2 jpg
vouchere pentru energie electrica jpg
cub Daniel Onoriu png
image
image
image
image
image
image
incendiu moscova decembrie 2022 jpg
shutterstock bani 1953888304 jpg
cub gabi bădălău png
dorin cioaba 2 jpg
Schengen FOTO Shutterstock
vouchere pentru energie electrica jpg