S-a promulgat legea! Amenzi de 5.000 de lei dac─â nu v─â cur─â╚Ťa╚Ťi terenurile de ambrozie

simeon stalpnicul png
At├ót copiii, c├ót ╚Öi adul╚Ťii sunt afecta╚Ťi de polenul ambroziei

Ai un teren oriunde ├«n Rom├ónia, pe care cresc buruieni? De anul ─âsta, ai grij─â s─â-l cure╚Ťi bine! Altfel ri╚Öti o amend─â imens─â. ├Än urm─â cu patru zile, pre╚Öedintele Iohannis a promulgat legea privind combaterea ambroziei, cea mai alergenic─â plant─â din ╚Ťara noastr─â. Uite ce prevede legea!

Alergia la ambrozie a devenit o problem─â foarte grav─â de s─ân─âtate public─â, tot mai mul╚Ťi rom├óni fiind afecta╚Ťi. ÔÇ×Au ├«nceput s─â apar─â copii de v├órste foarte fragede cu alergie la ambrozie. Am cazuri de copii de doi ani care deja dezvolt─â alergia la ambrozie, care arat─â c─â exist─â ni┼čte modific─âri ├«nc─â din via┼úa intrauterin─â. Majoritatea persoanelor afectate de alergia la ambrozia sunt adul┼úii, pentru c─â ei sunt ├«n activitate ┼či vor fi expu┼či ├«n lunile august-septembrie la cantit─â┼úile imense de polen care exist─â ├«n aer, ei dezvolt─â rinoconjuctivit─â ┼či apoi astm ┼či au o calitate a vie┼úii extrem de alterat─â ├«n aceast─â perioad─â. ├Än 2017, au fost cazuri extrem de severe la sf├ór┼čitul lunii august, ├«nc├ót a fost nevoie s─â administrez terapie de urgen┼ú─â, nu doar de boal─â alergic─âÔÇŁ, a declarat medicul Carmen Bunu Panaitescu, din cadrul Oncogen - Centrul de terapii genice ┼či celulare ├«n tratamentul cancerului, al Spitalului Jude┼úean Timi┼čoara.

În urma acestor avertismente, parlamentarii au votat legea privind combaterea buruienii ambroziei, iar, joi, președintele României a promulgat-o.

Potrivit legii, ÔÇ×proprietarii sau de╚Ťin─âtorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, c─âilor ferate, cursurilor de ap─â, lacurilor, sistemelor de iriga╚Ťii ╚Öi ai bazinelor piscicole au obliga╚Ťia s─â desf─â╚Öoare lucr─âri de prevenire, combatere ╚Öi distrugere a buruienii ambrozia, denumit─â ╚Ötiin╚Ťific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instal─ârii ╚Öi r─âsp├óndirii vegeta╚Ťiei adventive invazive ╚Öi eliminarea ei ├«n cazul prezen╚Ťei pe terenurile intravilane sau extravilaneÔÇŁ.

Astfel, persoanele fizice ╚Öi firmele vor trebui s─â desf─â╚Öoare anual, p├ón─â la data de 30 iunie, lucr─âri de ├«ntre╚Ťinere a terenurilor precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea ambroziei.

Dac─â aceast─â obliga╚Ťie va fi neglijat─â, autorit─â╚Ťile vor da, mai ├«nt├ói, o sanc╚Ťiune sub form─â de avertisment. Apoi, ignorarea avertismentului va putea duce la aplicarea unei amenzi ├«ntre 750 ╚Öi 5.000 de lei, ├«n cazul persoanelor fizice, sau ├«ntre 5.000 ╚Öi 20.000 de lei, ├«n cazul firmelor.

În expunerea de motive a propunerii de act normativ se arată că ambrozia, ce se găsește de obicei pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lăsate în paragină, este o buruiană invazivă și că polenul acesteia provoacă alergii la oameni în perioada înfloririi ei (intervalul iulie-septembrie).

ÔÇ×├Än perioada ├«nfloririi plantei, conform datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se adreseaz─â zilnic au patologie specific─â determinat─â de polenul acestei plante. Simptomatologia este mai sever─â dec├ót ├«n cazul altor alergii ╚Öi se manifest─â prin l─âcrimare, oboseal─â, obstruc╚Ťia c─âilor respiratorii superioare, trezire nocturn─â datorat─â obstruc╚Ťiei ╚Öi posibilitatea evolu╚Ťiei spre astm bron╚Öic (la 25% din cazuri). Aceast─â simptomatologie determin─â sc─âderea capacit─â╚Ťii de munc─â ╚Öi absenteism, persoanele bolnave necesit├ónd concediu medicalÔÇŁ, spun ini╚Ťiatorii proiectului de lege.

├Än expunerea de motive mai scrie c─â tratamentul specific pentru aceast─â alergie cost─â, ├«n medie, 4.400 de lei pe an, durata fiind de trei-cinci ani. ├Än plus, tratamentul nu este decontat de stat ╚Öi a disp─ârut de pe pia╚Ťa local─â. Prin urmare, sc─âderea num─ârului de ├«mboln─âviri ar putea fi rezultatul unor ample interven╚Ťii na╚Ťionale de limitare a r─âsp├óndirii ambroziei.

simeon stalpnicul png
Așa arată ambrozia

Cum se manifest─â alergia?

Potrivit medicilor, simptomele alergiei la ambrozie pot fi diferite de la un pacient la altul, ├«ns─â majoritatea pacien┼úilor acuz─â str─ânut frecvent, m├ónc─ârime nas/ ochi, secre┼úii nazale abundente, ochi ro┼čii (hiperemie conjunctival─â). ├Än plus, mul┼úi dintre ace┼čti pacien┼úi sunt predispu┼či la apari┼úia manifest─ârilor de astm (dificult─â┼úi ├«n respira┼úie, tuse, respira┼úie ┼čuier─âtoare).

Unde crește?

Ambrozia este o plant─â anual─â, peren─â, prezent─â ├«n gr─âdini, ├«n culturile de cereale ┼či de floarea-soarelui, dar ┼či ├«n zonele l─âsate ├«n paragin─â: cele cu ruine, zonele reziden┼úiale noi, unde construc┼úiile nu au fost terminate, pe marginile ┼čoselelor, pe spa┼úiile verzi, dar ┼či ├«n cur┼úile caselor sau ├«n parcuri.

O singur─â plant─â matur─â poate elibera p├ón─â la 8 miliarde de gr─âun┼úe de polen (20 microni ├«n diametru) ┼či p├ón─â la 30.000 de semin┼úe, care ├«┼či p─âstreaz─â calit─â┼úile germinative timp de 40 de ani.

Margherita jpg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
1 bruce willis jpg jpeg
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
image png
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
FotoJet (2) jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Lacul Morii jpg
pensionari care au deplatit facturi 0 jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg