S-au alocat banii! Aproape 1,7 miliarde de lei pentru „Prima casă”
Statul român a alocat 1,69 de miliarde de lei în acest an pentru garantarea creditelor luate de cetățeni pentru achiziționarea unei locuințe prin programul guvernamental „Prima casă”. Fondul de garantare pe 2016 a fost completat cu sumele rămase necheltuite în cursul anului 2015, care se ridică la 172,58 de milioane de lei.
Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au anunțat că au alocat aproape 1,7 miliarde de lei pentru susținerea românilor care își cumpără locuințe prin „Prima casă”. Băncile comerciale au acum la dispoziție tot plafonul pentru a semna contracte de credit cu clienții interesați să intre în program. Băncile care au depus solicitări pentru intrarea în program în acest an sunt următoarele: Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi Bank, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole, Garanti Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii sunt aceleași ca în 2015. Avansul minim este de 5% din prețul locuinței, dacă prețul de cumpărare este de până la 60.000 de euro. Pentru locuințele mai scumpe, avansul minim este de 3.000 de euro, plus diferența dintre prețul de achiziție și limita de 60.000 euro. Locuințele achizitionate prin program trebuie să se încadreze în clasele A, B sau C de eficiență energetică. În cazul construcției individuale, avansul minim este de 5% din valoarea construcției, dacă aceasta nu depășește 70.000 euro. Dacă valoarea construcției este mai mare, avansul va fi de 3.500 de euro, plus diferența. Nivelul maxim admis al dobânzilor solicitate de bănci este: Euribor la trei luni, plus 4%, pentru creditele în euro, şi Robor la trei luni, plus 2,5%, pentru creditele în lei. Băncile nu percep comisioane de rambursare anticipată și sunt obligate să mențină aceste condiții pe toată durata contractului de credit. Ipoteca va fi instituită în proporție de 50% în favoarea statului și în proporție de 50% în favoarea băncii.