S-au răzgândit! Băncile reduc avansul la creditele ipotecare
Intrarea în vigoare a legii dării în plată a produs un adevărat cutremur pe piaţa bancară din România. Până să fie aprobată această lege, care se referă strict la creditele ipotecare standard, reprezentanţii băncilor s-au opus cu toate forţele, însă nu au avut câştig de cauză. Aşa că, ultima lor soluţie a fost majorarea avansului, care a ajuns chiar şi până la 40%. Însă, doar două luni durat „revolta”, pentru că acum instituţiile financiare s-au răzgândit şi fac pasul înapoi.
Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 13 mai anul acesta, după lungi dezbateri, analize şi multe întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor financiare. Bancherii au criticat-o vehement, însă în ciuda tuturor insistenţelor, legea a primit avizul parlamentarilor şi al preşedintelui, iar persoanele care doreau să scape de povara ratelor au început să-şi depună dosarele. Reacţia băncilor a fost promptă: pentru a contracara riscurile care ar fi putut apărea pe viitor, s-au răzbunat mărind avansul la creditele ipotecare în aşa fel încât pierderile să fie cât mai mici în cazul în care clienţii se vor trezi peste câţiva ani că vor să dea casele înapoi. Raiffeisen a fost prima care a recurs la o astfel de măsură extremă, ridicând avansul de la 15% la 35%. Apoi, exemplul a fost urmat şi de alţi bancheri ajungându-se la procente uluitoare de până la 40% în cazul Piraeus Bank – cel mai mare nivel din piaţă. Însă, această decizie disperată de a nu ieşi în pierdere a avut un efect nefast: clienţii au fost descurajaţi, cererile de creditare s-au redus, iar veniturile băncilor au scăzut vizibil. Cu alte cuvinte, şi-au cam dat cu stângu-n dreptul. Iată o situaţie fără precedent care le-a dat bancherilor de gândit. Se pare, totuşi, că măsura luată acum câteva luni îi loveşte ca un bumerang. Aşa că, în frunte cu BCR, băncile fac pasul înapoi şi revin, cu coada între picioare, de unde au plecat. Adică la avansuri mai mici.
Cu cât a fost redus avansul minim
- BCR. Potrivit Ziarului Financiar, BCR a redus avansul minim de la 35% la 25% doar pentru imobilele ipotecate din 20 de oraşe mari ale României precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Constanţa.
- Piraeus Bank. Şi Piraeus, o bancă de valoare medie din sistemul bancar românesc, s-a răzgândit în ceea ce priveşte avansul după ce la mijlocul lunii mai urcase suma minimă cerută clienţilor la 40%, cel mai mare nivel din piaţă. Nici o altă bancă cu excepţia Piraeus nucerea clienţilor un avans atât de mare, media situându-se undeva între 30-35%. Acum, bancherii au coborât ştacheta până la 20%.
- BRD. Reprezentanţii băncii au anunţat că analizează posibilitatea reducerii avansului solicitat pentru contractarea creditelor ipotecare standard. Însă, deocamdată, nu au operat nici o schimbare în ofertă. În prezent, banca cere clienţilor un avans minim de 35%.
- Alpha Bank. O altă bancă ce se pregăteşte să taie din avansul minim e Alpha. Însă, deocamdată, aici trebuie să vii de acasă cu un avans de 30%. Vom vedea pe viitor ce măsuri vor lua pentru a-şi recâştiga clienţii.
Blocaj fără precedent pe piaţa imobiliară
Darea în plată permite persoanelor care au luat un credit pentru a-şi cumpăra o casă să o dea băncii, în cazul în care nu-şi mai pot plăti ratele. Legea dării în plată a intrat în vigoare la jumătatea lunii mai, primind avizul Parlamentului şi al preşedintelui ţării. Bancherii şi reprezentanţii Băncii Naţionale a României avertizau atunci că acest lucru va duce la îngreunarea accesului la finanţare pentru clienţi. Lucru care s-a şi întâmplat, deoarece instituţiile financiare au mărit avansul minim. Astfel, cei care îşi doreau o locuinţă s-au îndreptat către programul “Prima Casă”. Însă, dosarele depuse au fost atât de multe, încât sumele garantate s-au epuizat rapid. Iată cum am intrat într-un blocaj al pieţei imobiliare fără precedent.