Saint Patrick's Day: Bucureştiul a fost verde

Ultima actualizare:
Saint Patrick's Day: parada de anul acesta din Dublin
Saint Patrick's Day: parada de anul acesta din Dublin

Irlandezii au sărbătorit marţi, la 17 martie, Saint Patrick's Day, zi dedicată lui Sfântul Patriciu, patronul spiritual al Irlandei. Sărbătoarea a fost marcată şi în Bucureşti cu o serie de evenimente care au început în weekend şi au culminat marţi seara, când Capitala a devenit verde.

De 16 şi 17 martie, Teatrul Naţional Bucureşti şi Hotelul InterContinental au fost iluminate pentru a doua oară consecutiv în verde cu ocazia Saint Patrick's Day.

Luminile au fost inaugurate în cadrul unui eveniment care a avut loc luni, în foaierul Teatrul Naţional Bucureşti şi a fost organizat de Ambasada Irlandei. Invitaţii au participat şi la un spectacol de muzică şi dans tradiţional irlandeze: trupa The Blackbeers şi grupurile de dans Irish Way şi STEYsha au oferit o reprezentaţie după eveniment. 

Nelipsite au fost petrecerile din puburile cu specific irlandez, unde bucureşteni s-au bucurat de bere şi muzică irlandeze până în zorii zilei. 

Parada de Saint Patrick's Day a fost organizată pe 15 martie

Parada de Saint Patrick's Day s-a ţinut însă duminică, pe 15 martie, data care a coincis cu Ziua Ungariei. Astfel, pe o scenă amplasată în centrul Bucureştiului, artişti români, irlandezi şi maghiari au cântat şi dansat împreună.

Parada a avut punct de plecare piaţeta din spatele Băncii Naţionale Române şi a urmat traseul Smârdan-Şelari-Covaci-Lipscani. Participanţii, îmbrăcaţi în verde, s-au plimbat pe străzile centrului cu steaguri ale Irlandei. 

Publicul a putut urmării spectacole de dans tradiţional irlandez, dar şi recitaluri de muzică celtică, cântată la cimpoaie. 

Saint Patrick's Day, marcată de parade fastuoase în jurul lumii


    Saint Patrick's Day: parada de anul acesta din DublinFoto: AP
Saint Patrick's Day: parada de anul acesta din DublinFoto: AP

Prima paradă de Saint Patrick’s Day a fost organizată în Dublin în 1931, iar din 1996, guvernul irlandez organizează Saint Patrick’s Festival. Evenimentul durează cinci zile şi are peste un milion de patricipanţi. Pe durata festivalului au loc concerte, spectacole de teatru şi jocuri de artificii. În plus, se organizează discuţii pe teme legate de identitatea şi cultura irlandeze, economia ţării, dar şi tradiţii şi limbă.

Numeroase parade de Saint Patrick’s Day se organizează şi în afara Irlandei. Cele mai mari au loc la New York, Montreal, Birmingham şi Londra. Datorită numărului mare de etnici irlandezi, în Marea Britanie se organizează numeroase festivaluri şi petreceri, iar steagul irlandez este arborat în faţa primăriilor. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net