Ce salarii se oferă pe litoral? Cât câștigă un bucătar, un ospătar sau o cameristă

Ultima actualizare:

Vrei să lucrezi pe litoral și nu știi ce salarii se oferă? Ei bine, veștile nu sunt tocmai bune pentru români, ținând cont de volumul foarte mare de muncă.

Salariile de pe litoral nu-i mai tentează pe români
Salariile de pe litoral nu-i mai tentează pe români

Fie că vorbim de un bucătar, un ospătar sau o cameristă, veniturile nu vor fi atât de generoase precum și le-ar dori românii care fug vara la mare pentru a câștiga un ban muncit din tot sufletul.

Deoarece sunt job-uri foarte solicitante, dar și fără continuitate, acestea au început să fie refuzate de muncitori. Angajatorii spun că oferă contracte de muncă, spaţii de cazare pentru cei care vin din alte localităţi, transport şi masă. Cu toate acestea, oamenii nu mai doresc să se angajeze pentru câteva luni, iar patronatele se plâng că criza forţei de muncă de pe litoral este „mai mare ca în orice an”, conform Adevărul.

Cât despre salarii, patronii se laudă că oferă 2.500 de lei net pentru o cameristă, în timp ce un ospătar este plătit cu 3.000 de lei. Dacă vorbim de un bucătar, atunci venitul poate urca lunar la aproximativ 5.000 de lei. 

Salariile oferite pe litoral nu mai sunt pe placul românilor. Patronii se confruntă cu o criză a forței de muncă fără precedent

Mulţi angajaţi au părăsit acest sector în anii 2020 şi 2021 când, din cauza pandemiei, turismul a trecut prin perioade în care a suferit enorm. Multe locuri erau închise sau erau forțate să lucreze cu o capacitate redusă. Astfel, muncitorii de sezon au fost nevoiți să migreze către alte domenii.

Acum, când pandemia a trecut, aceștia nu mai vor să se întoarcă către job-urile de pe litoral. Cu puţin timp înaintea deschiderii sezonului estival, litoralul românesc se confruntă cu criza a forţei de muncă.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, patronii de la malul mării ar avea nevoie de 20.000 de angajaţi pentru a ocupa toate posturile disponibile.

Patronii de pe litoral se plâng că angajații vor salarii prea mari

Președintele patronatelor consideră că „angajaţii s-au învăţat să muncească puţin şi să primească salarii mari”

„Salariul nu mai este contravaloarea muncii prestate, ci este contravaloarea nevoilor şi aşteptărilor angajatului. Vin generaţiile noi care nu au fost bine pregătite nu sunt competenţi şi pentru munca pe care o făcea unul competent înainte acum trebuie să angajezi doi, dar salariile trebuie să fie la nivelul unui angajat bine pregătit”, spune Dragoş Răducan, conform sursei citate. 

Cu doar câteva săptămâni înainte de startul sezonului estival, internetul este plin de anunţuri de angajare pe litoral. Se caută personal pentru toate activităţile: cameriste, barmani, ospătari, ajutori de ospătari, bucătari, recepţioneri, îngrijitori, electricieni sau instalatori.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
rsz transilvania   shutterstock 1694418106 jpg
restaurant jpg
masa de paste shutterstock jpg
1 mai comunism historia ra jpg
cal pitic coada uriasa sweetie cartea recordurilor jpg
ankur jain erika hammond nunta egipt instagram jpg
vreme furtuna png
pod india wikipedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net