Salarii şi sporuri mărite, praf în ochii bugetarilor!

Ultima actualizare:

    Deşi ştiu că legea nu le permite să majoreze lefurile cu 180 de zile înainte de alegeri, parlamentarii îi amăgesc pe oameni
Deşi ştiu că legea nu le permite să majoreze lefurile cu 180 de zile înainte de alegeri, parlamentarii îi amăgesc pe oameni

Bătaie de joc la adresa bugetarilor care speră să primească câţiva bănuţi în plus la salariu! În prag de alegeri, parlamentarii se bat cu pumnul în piept că, luni, vor vota mărirea lefurilor şi sporurilor din sănătate şi educaţie. Numai că legislaţia în vigoare nu le permite acest lucru. Iar ei ştiu asta!

Câtă neruşinare! Din 2010, avem o lege votată de Parlamentul acelor vremuri, mulţi dintre aleşi aflându-se şi acum în rândurile deputaţilor şi senatorilor. Este vorba de Legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Articolul 9, alineatul (1) stipulează clar: „Nu  pot  fi  promovate  acte  normative  cu  mai  puţin  de  180  de  zile  înainte  de  încetarea  mandatului  Guvernului  sau  de  încetarea  mandatului  conducătorilor  aleşi  ai  administraţiei publice locale care conduc la creşterea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar.” Asta înseamnă că parlamentarii nu au voie să voteze mărirea salariilor şi sporurilor pentru angajaţii din sănătate şi educaţie. Cu toate acestea, majorările în cauză se află pe lista de luni a plenului pentru a fi votate. 

„Intenţia parlamentarilor de a aproba majorări salariale înainte de alegeri reprezintă un act iresponsabil, echivalent cu cumpărarea de voturi şi cu promisiuni electorale care nu vor putea fi onorate. Este un act pe care, de la început, l-am pus sub semnul ilegalităţii pentru că nu ai voie, şi nu întâmplător Parlamentul a adoptat legea care spune că înainte de alegeri cu 180 de zile nu ai voie să modifici salarii, pentru că se ştie că asta este o monedă electorală”, a declarat, marţi, pentru Agerpres, ministrul muncii, Dragoş Pîslaru. Acesta mai spune că aplicarea amendamentelor ce prevăd măririle va avea un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei. Dacă parlamentarii vor vota, totuşi, aceste majorări, Guvernul sau preşedintele României va putea contesta această lege la Curtea Constituţională.

PRO

iohannis 19 jpeg

„Domnule Preşedinte, de ce vă opuneţi, împreună cu guvernul tehnocrat, creşterii salariilor din educaţie şi sănătate cu 15%? Vreau să vă garantez ceva: vom susţine creşterea salariilor în Parlament şi o vom pune în aplicare la guvernare, pentru că aşa aducem creşterea economică în buzunarul românilor”, a scris, ieri, pe Facebook, Liviu Dragnea, președintele PSD.

CONTRA

simeon stalpnicul png

„Este greu de spus că poţi să fii de acord cu majorări votate aşa, pe ultimii doi metri înainte de alegeri. Mie mi se pare că Parlamentul a ajuns într-o zonă populist-electoralistă, unde nu ar trebui să ajungă. Aceste lucruri trebuie foarte bine cântărite. De obicei promulg legile, uneori  le trimit înapoi, câteodată la CCR”, a declarat, ieri, președintele Klaus Iohannis.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net