Salariul minim european va fi implementat în România. Categoria de români care va câştiga cel mai mult

Revine în atenție subiectul salariului minim european. Acesta va fi introdus în acest an și în România. Ceea ce înseamnă că țara noastră se aliniază la standardele europene în ceea ce privește salariul minim.

Salariul minim european devine obligatoriu Foto: Shutterstock
Salariul minim european devine obligatoriu Foto: Shutterstock

Implementarea salariului minim european

Până la sfârșitul anului, se va implementa în România salariul minim european, o măsură ce va aduce modificări substanțiale în peisajul salarial al țării. Angajații care au mai mult de 24 de luni la actualul loc de muncă vor beneficia în mod special de această schimbare, deoarece angajatorii nu vor mai avea dreptul să le ofere salariul minim. Această inițiativă are potențialul de a aduce beneficii semnificative pentru angajați, încurajând creșterea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă în ansamblu.

În ultimii doi ani, Guvernul a implementat o inițiativă menită să sprijine creșterea veniturilor populației. Mai precis, a fost introdusă o creștere voluntară a salariului minim cu 200 de lei, sumă care nu este impozabilă și care a fost direcționată direct către buzunarele românilor. Această măsură a permis companiilor să majoreze veniturile angajaților cu salariul minim, fără a fi obligate să plătească impozite pentru cei 200 de lei suplimentari.

Angajații cu o vechime de cel puțin doi ani - creșteri semnificative

Începând cu 1 ianuarie, angajații cu o vechime de cel puțin doi ani au beneficiat de creșteri salariale semnificative. Prin modificările aduse Codului Muncii, angajatorilor nu li se mai permite să plătească salariul minim angajaților cu experiență. Astfel, conform datelor statistice publicate în luna ianuarie 2024, se constată că înregistrăm un număr de 1,55 milioane de contracte de muncă plătite la nivelul salariului minim pe economie, într-o scădere de 17% față de anul precedent.

Aceasta înseamnă că doi din zece angajați din România sunt retribuiți cu salariul minim pe economie, adică cu 3.300 de lei. Salariul minim european intră în vigoare la 1 iulie, când va fi  3700 lei brut. Aşadar, marii câștigători vor fi angajații cu cel puțin 24 de luni vechime, cărora angajatorii vor fi obligați să le dea peste salariul minim naţional şi european.

De când intră în vigoare salariul minim european 

Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Și ar trebui să intre în vigoare, cel mai târziu, în 15 noiembrie. În România, salariul minim european intră în vigoare la 1 iulie – atunci, acesta va crește de la 3.300 lei brut la 3.700 lei brut. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net