Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara provoacă controverse:„N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
Un mesaj controversat al unui tânăr supărat că o companie multinațională din Timișoara angajează muncitori necalificați ca operatori în producție și le oferă un venit lunar de aproximativ 4.000 de lei a stârnit controverse pe rețelele de socializare.
Salariul lunar brut oferit viitorilor operatori de către compania din industria auto este de 4.435 de lei, respectiv 2.600 de lei net. La acest venit se adaugă sporuri de producție și de prezență, prime de Crăciun și de Paște de câte 500 de lei, plata dublă a orelor suplimentare, tichete de masă, al 13-lea salariu la sfârșit de an și beneficii ca transport asigurat până la sediul fabricii din Timișoara, contracte de muncă pe durată nedeterminată și un pachet de servicii medicale.
Un timișorean, însă, susține că astfel de salarii sunt umilitoare pentru un oraș ca Timișoara, chiar și pentru muncitorii necalificați, precum și pentru alți tineri.
„Cu 100 de euro prima de Crăciun, îți ajunge să...”
„Mi se pare ireal că într-un oraș mare, care are un cost ridicat al vieții, să vii cu asemenea salarii. Nu mai bine să se ducă în orașe mici, unde nu prea există locuri de muncă. Imediat suntem în anul 2025 și mă irită ideea că vrem să ne considerăm o țară europeană, civilizată, dar eșuăm în a oferi salarii decente pentru toate profesiile. În Germania, un curier sau un amărât de operator la bandă într-o fabrică poate trăi decent din salariul lui, în România nu. Iar lumea este ok cu așa ceva”, s-a plâns timișoreanul, de 30 de ani, pe platforma Reddit.
Și alți tineri i-au dat dreptate. „Operatorul este mai ieftin, dacă nu ar fi fost, era înlocuit de robot”, crede unul dintre ei. „Cât timp găsesc doritori, ei tot acest salariu îl vor oferi”, spune un alt român.
„Cu 100 de euro prima de Crăciun, îți ajunge să plătești recalcularea la curent”, afirmă un alt internaut.
„3.800 - 4.000 lei net, cu tot cu bonuri, este ok ca necalificat? Simt ca e prea puțin pentru mine, deși nu am calificare. În plus, merită cei 500 - 600 de lei în plus la ore suplimentare, în schimbul oboselii continue și a balanței zero dintre muncă și viață?”, se întreabă un alt tânăr.
Citește mai multe pe Adevărul.ro