Salat─â de boeuf. Re╚Ťeta ╚Öi secretele lui Radu Anton Roman. Ce bun─ât─â╚Ťi fierte mai po╚Ťi pune ├«n salat─â

24 decembrie 2020
image
Salata de boeuf nu lipsește de pe mesele românilor de Sărbătorifoto: Shutterstock.com

Salata care ├«nso┼úe┼čte mesele festive se prepar─â u┼čor, dac─â sunt respecta┼úi pa┼čii g─âtirii. Regretatul ziarist, scriitor ╚Öi gastronom Radu Anton Roman a g─âsit re╚Ťeta perfect─â ╚Öi a l─âsat ├«n urma sa secretele unei salate de boeuf de zile mari.

Re┼úeta salatei de boeuf o afl─âm din lucrarea ÔÇ×Bucate, vinuri ┼či obiceiuri rom├óne┼čtiÔÇŁ, a regretatului gastronom Radu Anton Roman. Pentru un preparat gustos, gospodinele sunt sf─âtuite s─â fiarb─â fiecare ingredient separat, scrie adevarul.ro.

Cum faci cea mai gustoas─â salat─â de boeuf

O atenţie deosebită trebuie acordată cartofilor care nu trebuie fierţi până se fărâmiţează.

De asemenea, trebuie aleas─â o carne f─âr─â gr─âsime care s─â nu lase zeam─â.

Ingrediente

  • 700 grame de carne de vit─â (macr─â: mu┼čchiule┼ú, pulp─â)
  • 700 grame de cartofi (din cei care nu se f─âr├óm─â deloc la fiert)
  • 300 grame de castraveciori mura┼úi ├«n o┼úet (sau mai pu┼úin, dac─â sunt prea acri)
  • 50 grame de maz─âre boabe
  • 2 gogo┼čari mura┼úi 
  • 3 morcovi mai mari
  • 500 ml maionez─â (cu sau f─âr─â l─âm├óie) sare, dup─â gust
  • c├óteva m─âsline pentru ornat

Mod de preparare

1. Carnea se pune la fiert, p├ón─â se rasole┼čte. Cartofii se fierb ┼či ei, dar m─âsurat, s─â nu se p─âtrund─â de tot. Dup─â aceea, se cur─â┼ú─â ┼či se las─â s─â se r─âceasc─â.

2. Mazărea, dacă e din cutie, o fierbi 5 minute; dacă e congelată, se fierbe până se înmoaie.

3. Morcovii, cur─â┼úa┼úi bine, se fierb cam o jum─âtate de or─â (sau chiar mai pu┼úin), s─â fie mai tari. Fiecare ingredient se fierbe separat, pentru a-┼či p─âstra gustul.

4. Castrave┼úii si gogo┼čarii se taie m─ârun┼úel. Se face apoi ┼či maioneza.

5. Pe m─âsur─â ce legumele ┼či carnea au fiert ┼či s-au r─âcit, se taie ┼či ele m─ârunt.

6. ├Äntr-un castron se amestec─â bine salata cu trei sferturi din maionez─â. Se pune apoi salata mu┼čuroi pe un platou, se rotunje┼čte, se unge cu maioneza r─âmas─â, iar gogosarul ┼či m─âslinele se taie feliu┼úe ┼či se orneaz─â salata.

├Än loc de carne de vit─â se poate face salat─â ┼či cu carne alb─â de g─âin─â, curcan sau chiar pe┼čte (┼čal─âu, biban, ┼čtiuc─â ori chiar ┼či cu carne afumat─â). Totul e s─â fie o carne uscat─â, f─âr─â gr─âsimi moi sau lichide, c─â stric─â tot.

Se mai pot pune ├«n salat─â ┼či alte bun─ât─â┼úi fierte ÔÇô ciuperci, albu┼č, conopid─â, sfecl─â ro┼čie, varz─â ┼či orice alte legume. ┼×i, desigur, ceva picant, cui ├«i place.

Cine a fost Radu Anton Roman

├Än cei 57 de ani de via┼ú─â, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, v├ón─âtor ┼či pescar sportiv, a publicat poezii, ├«nsemn─âri de c─âl─âtorie, romane ┼či eseuri, fiind implicat ├«n mai multe proiecte de televiziune ┼či publica┼úii, dedic├óndu-se din anul 1997 ┼či domeniului gastronomic.

├Än 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucr─âri recente ale gastronomiei rom├óne┼čti ÔÇťBucate, vinuri ┼či obiceiuri rom├óne┼čtiÔÇŁ (Editura Paideia). Radu Anton Roman ne-a p─âr─âsit ├«n anul 2005.

Citește și:

Cine a fost cu adevărat Sanda Marin, cea mai pricepută gospodină din România

Chiftele m─ân─âstire┼čti din fasole. O re┼úet─â care te face s─â ui┼úi de carne

florin calinescu png
BeFunky collage (16) jpg
anamaria prodan png
laurentiu reghecampf corina caciuc png
BeFunky collage (17) jpg
M─âd─âlina Ghenea, ca o div─â autentic─â jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
shurubel
image png
aplicatii de programare jpg
nicolae ciuca 7540888 mediafax foto alexandru dobre jpeg
cracked screen phone 6137675 1920 jpg
X 5IWe83ul1Ur30GxxdlGA jpg