«Salvează» jucăriile comuniste de la uitare

image
Inginerul Cristian Dumitru are o colecţie impresionantă: peste 12.000 de jocuri şi jucării pe care le plimbă prin toată ţara

La 52 de ani, Cristian Dumitru are o pasiune aparte: colecţionează jucării de pe vremea comunismului. Şi nu pentru că vrea să se joace cu ele, ci pentru că vrea să le salveze de la uitare, „închizându-le” într-un muzeu pe care speră să îl poată inaugura cât mai curând.

„Nici nu mai ştiu cum a început totul. Din adolescenţă am început să adun jucării, pe ale mele, pe ale prietenilor, pe ale cunoştinţelor. E uimitor să vezi cât de rezistente sunt aceste jucării din perioada comunistă! Au trecut de la o generaţie la alta, trei generaţii de copii s-au jucat cu ele şi încă mai rezistă. Mai sunt şi unele pe care trebuie să le repar”, îşi începe povestea Cristian Dumitru.

image
Dumitru se ocupă şi de recondiţionarea jucăriilor pe care le cumpără. Colecţionarul are un joc „Păcălici” în stare bună

Ce face cu ele? Vrea să le „salveze”, să le arate tuturora, să nu fie date uitării. Şi-a pus în cap să deschidă în România primul muzeu al jucăriilor ce au bucurat atâţia copii în perioada comunismului, când nu prea aveai cu ce să te joci. În peste 40 de ani, a adunat peste 12.000 de jocuri şi jucării, de la indieni, maşinuţe, jocul “Păcălici” sau “Dacii şi romanii”, până la păpuşi. Le ţine într-un garaj, la un bun prieten, cuprins şi el de “microbul” colecţiei. “Le mai ţin şi prin casă, în special pe acelea pe care trebuie să le repar, căci nu toate sunt în stare bună”.

image
Până la finele lunii mai, jucăriile sunt expuse la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, din Galaţi

Familia i-a înţeles pasiunea, una destul de costisitoare, având în vedere că tot mai mulţi români s-au prins că obiectele ce amintesc de comunism se pot vinde pe bani frumoşi. “După ’89, le luam de la consignaţii, de la piaţă, de la Obor. Acum le găsesc mai greu. Nici nu am făcut un calcul câţi bani am cheltuit”, a mai mărturisit Dumitru, pentru Click! Până la deschiderea muzeului, Cristian Dumitru merge în „turneu”, prin ţară, să prezinte tinerei generaţii această „bucată de istorie”. „Am mers prin şcoli, la lecţii deschise. Copiii se uitau aşa de ciudat la ele! Ei sunt învăţaţi cu tabletele, cu telefoanele. Mai mult părinţii vin la expoziţiile noastre şi privesc cu nostalgie”.

Copoţ şi-a dus fiul la «muzeul jucăriilor»

image

Şerban Copoţ, liderul trupei Animal X, a dorit să îi ofere fiului său, Tedi (4 ani) o lecţie de istorie. Aşa că a trecut pragul casei lui Cristian Dumitru, unde puştiul a descoperit cu încântare cu ce se juca tatăl lui în copilărie. „O reală plăcere a fost să revăd o parte din copilăria mea alături de propriul copil. M-am mândrit când am văzut ca Tedi se desprinde cu greu de acel muzeu. A fost foarte curios şi atras de tot ce îi pica în mâini şi cerea detalii despre reguli de joc şi am fost măgulit de faptul că i se păreau frumoase jucăriile mele de atunci. Întors în timp, mi-am amintit şi cât de greu se găseau jucării prin anii ’80”, a declarat Copoţ. (foto: serbancopot.ro)

valetina pelinel borcea copii jpg
zavoranu bogdan furtuna jpg
brooklyn beckham nicola peltz jpg
oana zavoranu
ioana si ilie nastase renunta divortjpg jpg
jojo vacanta culinara jpeg
bal printul albert botezatu ela novak6 jpg
Teo Show Kanal D Teo Trandafir, Mihai Mitoseru, Bella Santiago (1) jpg
image
image
image
image
Elon Musk la inaugurarea fabricii Tesla din Germania FOTO EPA-EFE
criptomonede- bitcoin-ethereum-litecoin-xrp-crypto.jpg
subway alba iulia
ludovic orban jpeg
iphone usb c
image png