Sancţiuni mai dure pentru cei care folosesc telefonul la volan

Ultima actualizare:
Vineri, poliţiştii au  împărţit pliante, ieri  au dat deja amenzi
Vineri, poliţiştii au împărţit pliante, ieri au dat deja amenzi

De sâmbătă, 12 octombrie, au intrat în vigoare modificările la legea circulaţiei. Acestea prevăd amenzi drastice pentru folosirea de către şoferi a telefoanelor în timp ce conduc, informează Poliţia Română.

”Începând cu data de 12 octombrie 2019 vor intra în vigoare noile reglementări prin care va fi interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către şofer în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare. Facem precizarea că la semafor e permisă «butonarea» telefonului sau ajustarea rutei GPS-ului, întrucât în lege este menţionat faptul că e interzis conducătorului să ţină în mână sau să folosească cu mâinile în orice mod telefonul mobil în timpul conducerii vehiculului AFLAT ÎN MIŞCARE”, anunţă oamenii legii care vineri au desfăşurat ample acţiuni de informare a şoferilor, prin distribuirea de pliante.

Amenzile ajung la 725 de lei 

Sancţiunea pentru nerespectare legii se va pedepsi cu amenzi cuprinse între 580 şi 725 de lei şi patru puncte de penalizare. De asemenea, noile reglementări prevăd că şoferii care încalcă o altă regulă de circulaţie în timp ce folosesc un dispozitiv mobil se aleg şi cu permisul suspendat.


    Vineri, poliţiştii au  împărţit pliante, ieri  au dat deja amenzi
Vineri, poliţiştii au împărţit pliante, ieri au dat deja amenzi

„În plus, şoferul care încalcă o regulă privind circulaţia vehiculelor în timp ce ţine în mână sau foloseşte telefonul ori un alt dispozitiv mobil va fi sancţionat cu 4-5 puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social creşte”. 

Când puteţi rămâne fără permis 

Acest lucru poate însemna folosirea incorectă a luminilor de drum la întâlnirea cu un autovehicul care circulă din sens opus,    lipsa centurii de siguranţă, depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei admise, circulaţia pe un sector de drum interzis, nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii sau a direcţiei de mers,   nerespectarea obligaţiei de a folosi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, staţionarea neregulamentară, refuzul înmânării actelor poliţistului. Interdicţia de folosire a telefonului se aplică şi conducătorilor de vehicule pentru care nu e prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, cum ar fi bicicliştii. 

Încă de ieri, în primele 8 ore de când au intrat în vigoare noile prevederi ale Codului Rutier, au fost aplicate 35 de sancţiuni în valoare totală de 30.000 de lei şoferilor care foloseau telefonul mobil la volan, informează Brigada Rutieră, citată de mediafax.ro.

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net