Săptămâna patimilor: Joia Mare. Tradiții care păstrează norocul și sănătatea în viața credincioșilor

Ultima actualizare:

    Focurile de Joia Mare, un obicei din satul doljean Salcia, situat la 50 km de Craiova, comuna Argetoaiafoto: Adevărul
Focurile de Joia Mare, un obicei din satul doljean Salcia, situat la 50 km de Craiova, comuna Argetoaiafoto: Adevărul

În tradiţiile românilor, Joia Mare este numită Joi Mari, Joia neagră sau Joimăriţa. În această zi din Săptămâna Pătimilor lui Hristos, potrivit tradiţiei, se împlinesc o serie de datini pentru păstrarea norocului și a sănătății în căminul credincioșilor.

Tradiția celor 12  evanghelii, 12 popasuri pe drumul Crucii

În această seară, în biserici, la slujba Sfintelor şi Mântuitoarelor Patimi ale Domnului, preoţii citesc cele 12 Evanghelii ale patimilor lui Hristos. Cu acest prilej, la Denia din Joia Mare  are loc și scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în naosul bisericii. Există obiceiul ca atunci când preotul citește din Sfintele Evanghelii, credincioșii să aprindă lumânări și să stea în genunchi. Cele 12 evanghelii reprezintă cele 12 popasuri pe care le-a făcut Fiul lui Dumnezeu pe drumul crucii. 

Se împlinește ritualul cu panglica

În Joia Mare, mai ales în multe localităţi din Sudul ţării, fetele şi femeile tinere aduc la biserică, la slujba din Joia Mare, o panglică. După ce ascultă câte o evanghelie, fiecare credincioasă face câte un nod în panglica respectivă, rostind câte o dorinţă foarte importantă, care se referă la sporul casei, la sănătate şi la împliniri în viaţa personală. Panglica se păstrează într-un loc discret, în casă. După împlinirea fiecărei  dorinţe, credincioasa desface  câte un nod. Astfel că, până la sfârşitul anului, se desfac cele 12 noduri, adică se pot împlini cele mai importante dorinţe pentru persoana care a participat la cele 12 evanghelii 

Se aduc la biserică pâinea și pasca pentru masa de Paști

În judeţele din Vestul ţării, femeile aduc la biserică pâinea făcută pentru masa de Paşti, pasca şi un mănunchi de lumânări. Pâinea şi pasca sunt aduse la biserică în  vase noi.  După slujba din ziua de Paşti, pâinea şi pasca, simboluri pascale, se duc acasă şi se consumă de membrii familiei. Lumânările care au rămas după slujba de Paşti se aprind acasă, în timpul anului, când gospodarii aşteaptă să li se împlinească o dorinţă.

Prin tradiție, în Maramureș localnicii se îmbracă în haine negre

În această zonă geografică se respectă o veche tradiție: localnicii se îmbracă în haine negre sau cernite în Joia Mare. La ferestre se pun ștergare  de culoare închisă, în semn de doliu pentru patimile lui Iisus. În ziua de Paște, aceste lucruri cernite sunt înlocuite cu lucruri albe: atât ștergarele cernite, cât și și hainele gospodarilor, toate sunt înlocuite cu  lucruri albe.  

În Mușcel se pregătesc covrigii cu ou

În localități din Câmpulung Muscel se pregătesc covrigii speciali cu ou, delicatese care se frământă numai la marile praznice. Covrigii se sfinţesc la biserică şi apoi se împart rudelor apropiate şi săracilor. Covrigii cu ou, un simbol al prosperităţii, aduc spor în gospodăriile în care se pregătesc în Sfânta zi de Joi.

Se vopsesc ouăle

Tot în această zi de Joi se vopsesc ouăle. Un ou roşu, vopsit în această zi de Joia Mare, se foloseşte la  ritualul spălării feţei cu ou roşu în ziua de Paşti. Potrivit tradiţiei, împlinirea acestui ritual  aduce sănătate, bunăsporire şi armonie în familie. Mai mult, ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul, spune tradiţia.

Obiecte care poartă noroc

Pentru fiecare familie, poartă noroc iconiţele şi simbolurile religioase pictate pe ouă sau cumpărate în Joia Mare.  De asemenea, ouăle încondeiate cu motive florale (ciuboţica cucului, talpa gâştei, frunza viţei de vie, floarea Paştelui) sau cu păsări  (rândunică şi pui de găină) sunt purtătoare de noroc pentru întreaga familie.    

Ultima pomenire din Post pentru rudele decedate  

În Muntenia și Oltenia în Joia Mare se face ultima pomenire din Postul cel Mare pentru rudele plecate în eternitate. Se spune că în Joia Mare vremea este răcoroasă și, de aceea,  în zorii zilei se aprind focuri în curţile gospodarilor şi în cimitire, iar flacăra acestora este întreţinută cu nuiele şi cu ierburi uscate. Aceste focuri aprinse au un simbol foarte precis, care s-a păstrat de-a lungul deceniilor. Sufletele morților se întorc acasă și sunt întâmpinate de rude cu căldură. În multe localități se aprinde câte un foc pentru sufletul fiecărui mort din familie.

Se prepară mâncare din plante și legume pentru cei decedați

În această zi, numită Joia Verde, se prepară mâncare din plante și legume verzi  pentru cei decedați. În multe zone geografice, această mâncare se împarte săracilor în memoria rudelor decedate. Un alt obicei se împlinește tot în Joia Mare: ulcele noi de lut sunt umplute cu mâncare de post: varză, fasole, pâinici, lobodă și se dau de pomană persoanelor bolnave, care nu se pot deplasa, în memoria rudelor plecate  în eternitate.  

Focurile aprinse amintesc și de arhiereul Caiafa

Focurile aprinse în Joia Mare amintesc de focul făcut de slujitorii arhiereului Caiafa, să se încălzească la el, când apostolul Iuda pregătea prinderea lui Iisus, care se ruga în Grădina Ghetsimani.

După exemplul lui Iisus, bunicile spală picioarele copiilor

În localităţi din Muntenia şi Oltenia se păstrează un vechi obicei: bunicile spală picioarele copiilor din familie, așa cum Iisus a spălat picioarele ucenicilor Săi. Tradiţia spune că împlinind acest obicei, în familia respectivă tot anul va fi bună înţelegere şi  deplină sănătate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net