Șapte decizii luate de Guvern care ne vor afecta de la 1 ianuarie 2018

Ultima actualizare:

    Românii speră să aibă o viață decentă în 2018
Românii speră să aibă o viață decentă în 2018

Unii spun că va fi bine, alții contestă măsurile fiscale propuse de Guvern, de la 1 ianuarie 2018. Urmează să vedem dacă ne vor afecta în bine sau dimpotrivă. Oricum, alimentele, transportul s-au scumpit deja și se anunță și facturi mai mari.

Guvernul spune că a luat o serie de măsuri, că a făcut ”revoluție fiscală” și că ne va fi mai bine de la 1 ianuarie 2018. Românii nu văd că le o duc mai bine, mai ales că s-au scumpit deja alimentele de bază, creditele și transportul. Vor fi două măsuri foarte importante: impozitul pe venit va fi redus de la 16%, la 10%, și vor fi tranferate contribuțiile de la angajator, la angajat.

IMPOZITE

Cota de impozit pe venit se va reduce de la 16%, la 10%. Astfel, cota de impozitare scade pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din investiţii, (mai puțin veniturile din dividende, pentru care se menține cota de impozit de 5%), din pensii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din premii și din alte surse.

SALARII

Salariul minim brut pe țară va crește de la 1.450 de lei, la 1.900 de lei (1.550 lei net), începând cu 1 ianuarie 2018. Documentul adoptat de Guvern are în vedere și stimularea personalului care gestionează fonduri comunitare, prin stabilirea majorării salariale de până la 35%, față de maxim 25% cât prevede legea în prezent. Guvernul a plafonat amenzile rutiere pentru întreg anul 2018, la 145 de lei punctul de amendă.

Angajaţii din Ministerul Muncii vor avea salarii mai mari cu 15%, anul viitor, a anunțat Olguța Vasilescu, citată de romaniatv.net. Demnitarul a precizat că suma necesară a fost inclusă în bugetul pe anul viitor, ”pentru absolut toată lumea, tot ce inseamna ITM din teritoriu, casele de pensii.  La ora actuala salariul mediu este 2.000 și ceva de lei”, a spus ministrul Vasilescu.

MĂSURI FISCALE

Se va face transferul sarcinii fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat, de la 1 ianuarie 2018. Totodată, se va aplica reducerea cotei totale a contribuțiilor sociale obligatorii, de la 39,25% la 37,25%, reducerea numărului contribuțiilor sociale de la 6, la 3, respectiv contribuția de asigurări sociale (CAS), contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) și contribuția asiguratorie pentru muncă. Contribuțiile sociale obligatorii vor fi: contribuția de asigurări sociale (CAS) în cotă de 25 % datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați și de către persoanele fizice pentru care există obligația plății contribuţiei de asigurări sociale. Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) va fi în cotă de 10%. Contribuţia asiguratorie pentru muncă în cotă de 2,25% datorată de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

PENSII. Pensia minimă va crește, de la 1 iulie 2018, la 640 de lei, iar punctul de pensie va ajunge la 1.100 de lei, a decis Senatul, dar Camera Deputaților este for decizional.

INDEMNIZAȚII

Guvernul propune majorarea indemnizației minime de creștere a copilului, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, față de 1.233 de lei, cât este în prezent. Pentru asigurarea acestei creșteri, indemnizația de creștere a copilului nu va mai fi raportată, pe viitor, la salariul minim, ci la Indicele Social de Referință (ISC), care este astăzi de 500 de lei, iar indemnizația va fi de două ori și jumătate ISC.

SPORURI

Personalul din sistemul sanitar care a beneficiat în anul 2017 de tichete de masă va beneficia de acordarea indemnizației de hrană pe tot parcursul anului 2018, iar această indemnizație va fi exceptată în anul 2018 la stabilirea limitei de sporuri de 30%. În ceea ce privește acordarea sporurilor, documentul aprobat de Guvern stabilește prorogarea până la 1 martie 2018 a prevederilor care condiționează încadrarea sporurilor în limita de 30% pentru personalul din sistemul sanitar. Începând cu data de 1 martie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar și de asistență socială, cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă se va determina conform Regulamentului-cadru de acordare a sporurilor, elaborat de Ministerul Sănătății până la data de 1 martie 2018, fără a depăşi limita de 30%.

O ordonanţa de urgenţă vizează şi clarificarea salarizării gărzilor obligatorii efectuate de medici în afara programului normal de lucru de la funcţia de bază până la limita a 48 de ore pe săptămână.

FACTURI

Consumatorii casnici ar putea plăti facturi mai mari cu 7-13%, începând din ianuarie 2018, scrie adevarul.ro. Energia în perioada de vârf de consum, între orele 18.00 – 22.00, va fi mai scumpă. Pentru a obţine un preţ mai mic, consumatorii pot să îşi negocieze contractele. Toţi consumatorii care rămân în regim reglementat vor suferi creşteri de preţ pe facturile la energie. Odată cu deprecierea monedei naționale, facturile stabilite în euro au crescut, în special la telefonie.

ZILE LIBERE

Nu se va lucra în următoarele zile: 1 şi 2 ianuarie - Anul Nou, 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, 8 şi 9 aprilie – Paştele, 1 mai - Ziua Muncii, 27 şi 28 mai – Rusaliile, 1 iunie - Ziua Internatională a Copilului, 15 august - Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie - Sfântul Andrei, 1 decembrie - Ziua Naţionala a României, 25 şi 26 decembrie – Crăciunul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net