Sărut-mâna, dragi colegi, că mă apăraţi de legi!
Deputaţii PSD de la Comisia Juridică au făcut zid în jurul şefului lor. Aceştia au votat, luni (8 iunie), împotriva începerii urmăririi penale a lui Victor Ponta, astfel că avizul a fost unul negativ. Asta, deşi premierul este acuzat de procurorii DNA de 17 infracţiuni.
Este pentru prima dată în istoria României când un şef de Guvern în funcţie este urmărit penal. Procurorii îl arată cu degetul pe Victor Ponta şi îl acuză de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul de corupţie de la companiile energetice Turceni şi Rovinari privind încheierea unor contracte de asistenţă juridică. Infracţiunile ar fi fost săvârşite în perioada 2007-2008, pe vremea când era avocat.
Totodată, DNA a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a premierului pentru conflict de interese, în cazul promovării lui Şova în Executiv. Oamenii legii au cerut, deputaţii nu i-au luat în seamă.
Aşa se face că juriştii parlamentari au dat, ieri, aviz negativ pentru începerea urmăririi penale în cazul Ponta: 18 deputaţi din Comisia Juridică au votat “împotriva” cererii primite din partea procurorului general, 7 au votat “pentru”, iar unul s-a abţinut. Cei din PNL au ieşit imediat la rampă şi i-au acuzat pe colegii din PSD că fac zid în jurul penalilor. Mai este, însă, o şansă ca Ponta să fie dat pe mâna legii. Azi, la ora 10.00, când în plenul Camerei, deputaţii vor decide dacă premierul îşi pierde sau nu imunitatea parlamentară. Votul este final.
Victor Ponta a fost chemat, vineri, la DNA, pentru a i se anunţa calitatea de suspect. El a declarat atunci că este nevinovat şi că totul este o înscenare politică. Mai mult, a anunţat că nu are de gând să demisioneze din fruntea Guvernului.
Cursul valutar «a sărit în aer»
Efecte negative pe piaţa financiară! Imediat ce s-a aflat că premierul a fost pus sub acuzare de procurorii DNA, cursul valutar a sărit în aer. Leul s-a depreciat foarte mult în raport cu euro, dar şi cu moneda americană. Dacă joi un euro se vindea cu 4,43 lei, vineri sărise deja la 4,44 lei, iar luni (8 iunie) situaţia a devenit şi mai dramatică. Moneda europeană era la cursul BNR 4,46 lei, cu 0,38% mai mult decât la sfârşitul săptămânii trecute. Şi dolarul s-a apreciat faţă de moneda naţională. Joi era 3,90 lei, vineri crescuse la 3,94 lei, pentru ca luni să ajungă la 4,00 lei. Asta nu face decât să înrăutăţească traiul românilor.