Satul unde copiii fac copii! Fetițele devin mame la vârsta la care ar trebui să se joace cu păpușile

Ultima actualizare:

    Copiii cu copii din Stoenești  se bucură de activitățile pe care  le fac împreună cu asistentul  medical și consilierul școlarFotografii: Alina Mitran
Copiii cu copii din Stoenești se bucură de activitățile pe care le fac împreună cu asistentul medical și consilierul școlarFotografii: Alina Mitran

Copile căsătorite la 11-12 ani de părinţi, care dau naştere unor prunci la vârste la care ele însele ar mai vrea să se joace. Este realitatea cruntă din România, pe care autorităţile o recunosc, însă nu reuşesc să o schimbe. Statisticile arată că suntem pe locul 2 în Europa la numărul de mame minore.

O astfel de comunitate în care minorii încă sunt căsătoriţi după un vechi obicei este la Stoeneşti, în judeţul Olt. Cândva, zona era populată de rromi săraci, însă azi pare un adevărat -şantier. Vilele au garduri noi, iar în curţi maşini scumpe. La câteva case, mai vezi una în construcţie.De unde au bani aceşti oameni?  „Merg în afară, muncesc - aşa spun toţi, şi cred că asta fac, -pentru că nu ne-a venit pentru nimeni până acum vreo sesizare că ar fi furat sau cerşit ori că ar fi comis vreo infracţiune – şi vin acasă şi-şi fac alte case, nu mai stau nu ştiu câte generaţii într-o casă“, spune asistentul social din cadrul Primăriei Stoeneşti, Dorina Iaciu, pentru adevarul.ro.


    O tânără bunică  este încântată de  planșa de colorat
O tânără bunică este încântată de planșa de colorat

Fetele fac doar 4 clase

Unii mai amână căsătoria fetelor, însă alţii îşi mărită fetele chiar mai devreme decât o făceau generaţiile trecute. Copilele care merg la şcoală până în clasa a IV-a se pot considera norocoase. Aproape că asta e limita pentru fete, indiferent că le-au găsit sau nu un mire potrivit.„Aşa e la noi, băieţii are (sic!) şi şapte clase, unii şi certificat de opt clase, dar fetele nu. Nu vor, nu că nu le-am lăsa noi, da’ nu mai vor ele, merge după fier vechi“, explică un adolescent de 15 - 16 ani. La această vârstă, mulţi băieţi sunt deja căsătoriţi, iar alţii au şi copii. Fetele sunt căsătorite de -familie fără să aibă dreptul de a alege, iar la vârsta aceea nici nu se pune problema de dragoste.

”Ne mărităm şi-apoi ne-nvăţăm unu’ cu altu’, aşa e la noi. La noi e mult până se obişnuieşte. Nu ne cunoaştem, dar dup-aia ne iubim. Eee, cum să te îndrăgosteşti de altu’?! Asta e la români, la noi nu“, povesteşte o adolescentă de aproximativ 14 ani.

A scăpat de măritat deoarece părinţii ei sunt ”altfel”. „Nu vezi că n-am batic? Ăştia e măritate, are batic, are cordeluţă...“, ne învaţă şi cum să le recunoaştem pe tinerele soţii.


    Asistentul medical comunitar  lucrează fișe cu copiii  pe capota mașinii
Asistentul medical comunitar lucrează fișe cu copiii pe capota mașinii

Bunică la 47 de ani: «Aș merge la școală»

O tânără de 21 de ani povesteşte că a fost căsătorită la 13 ani, iar până la acea vârstă a apucat să termine cinci clase. Însă nu a învăţat mare lucru.

”Noi, când ne duceam la şcoală, nu ne duceam să învăţăm, mergeam mai mult pentru lapte şi biscuiţi, dar acum nu mai sunt aşa. Soţul meu are 22 de ani, avea 14 atunci”, a povestit femeia, în timp ce-şi ţinea un copil mic în braţe. De cele mai multe ori, tinerele soţii sunt însoţite de soacre.  Şi acestea, la rândul lor, au poveşti asemănătoare.

„N-am fost la şcoală niciodată. Mi-aş fi dorit. Acuma nu mai pot să merg. Îmi plăcea şi mie. Am 47 de ani. Am şase nepoţi. La 14 ani m-am căsătorit. Părinţii m-au căsătorit. El avea 15 ani. Copilu’ l-am făcut la 18. Copiii mei ştie carte, şi pe nepoţi îi duc“, spune o bunică. A rămas cu regretul că nu ştie să scrie şi să citească, dar dacă ar putea să înveţe în sat spune că s-ar duce.


    Toți copiii primesc dulciuri  după activitățile făcute  alături de consilierul școlar
Toți copiii primesc dulciuri după activitățile făcute alături de consilierul școlar

Cum află autorităţile despre minorele-mame

Comunitatea e deosebit de închisă când vine vorba de astfel de practici. Autorităţile află de-abia când fetele ajung la spital să nască sau când vin să facă dosarul pentru alocaţia de stat. De fapt, sunt cazuri în care părinţii încă le încasează alocaţiile fetelor pentru a ascunde, probabil, faptul că acestea sunt căsătorite. Au fost situaţii în care au fost făcute demersuri până la întocmirea dosarului penal în cazurile de căsătorie între minori aranjate, pentru ca la final procurorul să închidă cazul. Anchetele se blochează atunci când se constată că minorii „au vrut, se iubesc“, chiar dacă ei nici n-au intrat în adolescenţă. Inspecţia Judiciară îi critică pe procurori că nu încep urmărirea penală faţă de părinţii acestor copii cu copii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net