Scandal pe Programul Rabla pentru Electrocasnice. ÔÇŁD─âuneaz─â mediului ├«nconjur─âtor, iar statul nu educ─â popula╚Ťia s─â reciclezeÔÇŁ

image
Rom├ónia ar trebui s─â colecteze anul acesta 160.000 de tone de electrice ╚Öi electrocasniceFotografii: Asocia╚Ťia Respo

Scandal pe Programul Rabla pentru Electrocasnice. Cei care colecteaz─â aparatura veche spun c─â statul nu educ─â popula╚Ťia s─â recicleze, iar oamenii o fac doar pentru bani, atunci c├ónd au loc programele specifice.

Programul Rabla pentru Electrocasnice este ini╚Ťiativa Ministerului Mediului, prin care statul acord─â vouchere ├«n valoare de 75 de milioane de lei popula╚Ťiei pentru achizi╚Ťionarea de electrocasnice noi, din clase energetice superioare.

Organiza╚Ťiile care se ocup─â de colectarea ╚Öi reciclarea de╚Öeurilor de echipamente electrice ╚Öi electronice trag un semnal de alarm─â asupra consecin╚Ťelor negative pe care un astfel de program ├«l are pe termen lung asupra mediului ├«nconjur─âtor ╚Öi asupra educa╚Ťiei popula╚Ťiei.

ÔÇťDe╚Öi este un program care are ca efect m─âsurabil colectarea de╚Öeurilor de echipamentr electricr ╚Öi electronicr (DEEE) ╚Öi este prezentat ca fiind un demers pentru a eficientiza consumul de energie electric─â, pe termen lung acest program de Buy Back este ineficient ╚Öi chiar periculos pentru mediul ├«nconjur─âtor. C├ónd predau un echipament electric sau electrocasnic vechi ╚Öi nefolosit, majoritatea oamenilor a╚Öteapt─â s─â primeasc─â foloase materiale, mai exact un voucher valoric. Programul Rabla pentru Electrocasnice face exact acest lucru ╚Öi contravine tuturor eforturilor de educare ╚Öi con╚Ötientizare a popula╚Ťiei pe care noi, prin intermediul Organiza╚Ťiilor de Transfer de Responsabilitate a Produc─âtorilor (OTR), le desf─â╚Öur─âm. Vom ajunge ├«n situa╚Ťia ├«n care cei care de╚Ťin ├«n cas─â astfel de echipamente nu le vor mai oferi spre reciclare, ci le vor p─âstra p├ón─â c├ónd va ap─ârea un operator economic dispus s─â le acorde un avantaj financiar. Acele de╚Öeuri de echipamente electrice ╚Öi electronice, p─âstrate ├«n cas─â, uneori chiar ani buni, sunt de╚Öeuri periculoase pentru s─ân─âtate. ├Än plus, p─âstrarea nu ajut─â deloc economia circular─â. Doar prin reciclare, de╚Öeurile pot redeveni materii prime ╚Öi vor reintra astfel ├«n circuitul de produc╚ŤieÔÇŁ, a explicat Cristian Pocol, pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Respo.

image
Cristian Pocol, pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Respo, atrage aten╚Ťia c─â Rom├ónia colecteaz─â neresponsabil

Programul Rabla pentru Electrocasnice a debutat în anul 2018 cu un buget de 20 de milioane de lei, a ajuns la 40 milioane lei în 2019, a fost întrerupt în 2020 din cauza pandemiei. Anul acesta a fost reluat cu un buget de 75 de milioane de lei, valoarea voucherelor ajungând acum la 500 lei.

Pericol s─â nu respect─âm directivele Comisiei Europene

Din p─âcate, astfel de programe de stimulare a consumului vor duce, ├«n timp, la cre╚Öterea cantit─â╚Ťii de de╚Öeuri de echipamente electrice ╚Öi electronice p─âstrate ├«n casele rom├ónilor, spun speciali╚Ötii.┬á

ÔÇťOamenii trebuie s─â ├«n╚Ťeleag─â c─â un OTR ├«ncaseaz─â ├«ntre 10-23 de lei pentru un frigider vechi, care c├ónt─âre╚Öte ├«n jur de 50 de kilograme, ├«n aceast─â sum─â intr├ónd costurile de colectare, transport ╚Öi reciclare. Dac─â oamenii se ├«nva╚Ť─â s─â primeasc─â cel pu╚Ťin 100 de lei pentru un produs similar devenit DEEE atunci se va ├«ncetini considerabil ritmul de reciclare┬á ├«n Rom├ónia ╚Öi vom ajunge ├«n imposibilitatea de a respecta directivele Comisiei EuropeneÔÇŁ, mai spune pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Respo.

Uniunea European─â acord─â mare aten╚Ťie pactului Green Deal pentru o economie circular─â, iar implementarea sistemelor de colectare a echipamentelor vechi este o necesitate. Oamenii ╚Öi, deoportiv─â, companiile, trebuie s─â deprind─â obi╚Önuin╚Ťa de a oferi spre reciclare astfel de de╚Öeuri de echipamente, s─â nu le p─âstreze ├«n sedii sau locuin╚Ťe ╚Öi nici s─â le arunce la gunoi necontrolat.

Obi╚Önuin╚Ťa de a preda un astfel de echipament doar pentru a primi ├«n schimb un bon valoric nu este astfel constructiv─â.

Doar 20% din deșeuri au fost colectate și tratate în 2019

ÔÇťEste o diferen╚Ť─â ├«ntre programele de tip Take Back ╚Öi cele de tip Buy Back. Take Back se aplic─â atunci c├ónd, pentru a cump─âra un produs electronic nou, cump─âr─âtorul trebuie s─â duc─â obligatoriu unul vechi la schimb, f─âr─â ├«ns─â a primi o sum─â de bani pe el. El chiar va pl─âti o tax─â suplimentar─â dac─â nu ofer─â la schimb un produs. Multe ╚Ť─âri dezvoltate au implementat un astfel de sistem Take Back. Chiar ╚Öi a╚Öa, nu a fost suficient pentru Marea Britanie, de exemplu, care nu a reu╚Öit s─â ating─â ╚Ťinta minim─â de colectare ├«n anul 2020. La nivel mondial, ├«n 2019 mai pu╚Ťin de 20% din DEEE generate au fost colectate ╚Öi tratate ├«n circuitul formal. Prin urmare, solu╚Ťia pe termen lung este s─â educ─âm popula╚Ťia s─â ofere spre reciclare astfel de de╚Öeuri ├«n mod firesc ╚Öi oric├ónd, s─â devin─â un comportament normal, nu s─â fie stimula╚Ťi doar de faptul c─â vor primi c├óndva un bon valoric pentru a cump─âra un produs nou ╚Öi scumpÔÇŁ, continu─â Cristian

Care este situa╚Ťia Rom├óniei legat de colectarea aparaturii vechi

De╚Öi tarifele de gestionare a de╚Öeurilor au fost aproape la fel ca cele din anul 2007 ╚Öi ╚Ťinta minim─â de colectare era calculat─â la 45% din media volumelor puse ├«n pia╚Ť─â ├«n 3 ani anteriori, Rom├ónia a reu╚Öit ├«n 2019 s─â adune un total de 86.000 tone DEEE fa╚Ť─â de o ╚Ťint─â de colectare na╚Ťional─â de 104.000 tone.

Pentru acest an, ╚Ťara noastr─â are o ╚Ťint─â minim─â de colectare de 65% din media volumelor puse ├«n pia╚Ť─â din ultimii 3 ani, cu o valoare aproximativ─â de 160.000 de tone.

Legisla╚Ťia a fost modificat─â at├ót din perspectiva modului de calcul al ╚Ťintei minime de colectare pentru DEEE c├ót ╚Öi din punctul de vedere al penalit─â╚Ťilor impuse de autorit─â╚Ťi ├«n cazul ne├«ndeplinirii acestor ╚Ťinte minime de colectare.

├Än prezent, aceste penalit─â╚Ťi ajung la 4 lei/kg DEEE ├«n sarcina OTR-urilor care nu-╚Öi ├«ndeplinesc targetul. 2021 este primul an ├«n care aceste penalit─â╚Ťi sunt calculate de c─âtre Administra╚Ťia Fondului de Mediu.

Citește și: 

Rabla pentru electrocasnice 2020. Ce valoare au voucherele și care este procedura

Programul ÔÇŁRabla pentru electrocasniceÔÇŁ a fost modificat. Cum se acord─â bonurile valorice ╚Öi care este valoarea lor

BeFunky collage (3) jpg
299011783 10228211450569350 3863063160789419997 n jpg
oana roman 2 webp
oana lis exclusiv png
1 gabi badalau si copiii jpg jpeg
anne heche jpg
onoriu 12 JPG
mugur mihaescu jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
pensie bani jpeg
646x404 jpg
Prinţesa Diana
Submarin in Marea Neagra FOTO  webnovosti.info via zn.ua
mugur mihaescu jpg
image png