Se cere rejudecarea procesului soților Ceaușescu. Rudele susțin că verdictul a fost ilegal. „Soacra-mea spunea: Dovada! Dovada!”

Ultima actualizare:

La 35 de ani de la execuția soților Elena și Nicolae Ceaușescu, urmașii acestora cer în instanță rejudecarea procesului. Primul termen a avut deja loc miercuri, 18 septembrie, la Curtea Militară de Apel. Această instanță a declinat dosarul spre Curtea civilă de Apel. Rudele soților Ceaușescu cer desființarea soluției dată de tribunalul format ad-hoc pe 25 decembrie și susțin că verdictul de executare a soților Ceaușescu a fost ilegal și fără probe.

Se cere rejudecarea procesului soților Ceaușescu  

image

Elena și Nicolae Ceaușescu au fost executați pe 25 decembrie 1989, după o judecată, care a durat câteva minute, al unui tribunal format ad-hoc la Târgoviște. Au fost acuzați de genocid și executați prin împușcare.

Acum, după 35 de ani de la aceste evenimente, ginerele dictatorului Nicolae Ceaușescu cere rejudecarea procesului prin care fostul președinte și soția sa, Elena, au fost condamnaţi la moarte.

Mircea Oprean, soțul lui Zoe Ceaușescu, solicită anularea sentinţei de condamnare dispusă de Tribunalul Militar Extraordinar în ziua de Crăciun din 1989.

Acestui demers i s-a alăturat și un nepot al celor doi dictatori.

Rudele cer instanței să desființeze decizia luată de membrii Tribunalului Militar Excepțional care a fost înființat în decembrie 1989 și susțin că verdicul a fost ilegal și fără probe.

„Soacră-mea spunea: <<Dovada! Dovada!>>, dar ei nu au adus nicio dovadă”

Actele de constituire ale Tribunalului Militar Extraordinar și ale plutonului de execuție nu au fost publicate în Monitorul Oficial, iar soții Ceaușescu nu au avut drept de apel.

„Nicio dovadă. O dovadă. Știți că soacră-mea spunea: „Dovada! Dovada”! Deci ei nu au pus la dosar nimic”, a spus Mircea Oprean, ginerele soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu pentru TVR Info.

Întrebat ce va face dacă cei doi dictatori vor fi din nou condamnați la moarte Oprean a răspuns:

Asta este, poate să-i mai scoată o dată, ei au mormântul acolo, eu am dreptul asupra locului, le dau voie să-l deshumeze și să mai tragă o dată.”

„Cu totul ilegal. Gândiță-vă că diseară o persoană fizică dă un comunicat și spune că înființează un tribunal care urmează să vă judece pe dvs. pentru o faptă care vă va găsi condamnat la moarte, a spus și Bogdan Petre, avocatul lui Mircea Oprean, potrivit sursei citate. 

Miza procesului

Istoricul Alexandru Groza spune că miza redeschiderii acestui proces ar fi dobândirea bunurilor familiei Ceaușescu,

„E vorba de un motiv pecuniar. Necesitatea de a reintra în posesia bunurilor avute de familia Ceaușescu la momentul din 1989”, a spus istoricul Groza.

Chiar Mircea Oprean, ginerele dictatorului, recunoaște acest lucru.  

Mai am tablouri, tablouri chiar valoroase, pe care procuratura a zis că alea sunt din infracțiune. Alea pe care mi le-a dat nu sunt din infracțiune. Nu știu cum și-a dat seama, a spus Mircea Oprean, ginerele soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Lopez în bej, Profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cora pearl
explozii liban afp jpg
pestera ghetarul focul viu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net