Ultima vânătoare la capre negre a lui Ceaușescu a fost un masacru. Mărturiile sunt șocante
Vânătorile organizate pentru dictatorul Nicolae Ceaușescu erau pregătite temeinic. Erau aduși sute de oameni din mai multe județe, iar totul era supravegheat de sute de securiști care împânzeau zona. Vânătorile lui Ceaușescu se transformau în adevărate masacre, așa cum a fost și ultima la capre negre.
„Numai un om bolnav psihic putea face acest lucru”
Zeci și chiar sute de animale de toate mărimile erau împușcate. Nu conta dacă animalul luat în cătare era adult sau un pui. Tot ce intra în bătaia puștii dictatorului murea, povesteau oamenii care au prins acele vremuri.
La fel s-a întâmplat și la ultima vânătoare de capre negre la care a participat dictatorul. Azi, aceste animale sunt ocrotite de lege. Deci nimeni nu are voie să le rănească.
O zi din octombrie 1989, a fost cea mai cruntă zi pentru turmele de capre negre. Un adevărat masacru a avut loc pe versantul sudic din Munții Făgăraș. A fost ultima vânătoare la capre negre la care a participat Nicolae Ceaușescu, înainte de Revoluția din ’89. Dar ]n trei zile a ucis peste 100 de capre negre. Iar asta îl bucura enorm. „Numai un om bolnav psihic putea face acest lucru”, spune în cartea lui inginerul silvic Vasile Crișan
Lui Ceaușescu îi plăcea „goana” caprelor negre
În 1981, Ceaușescu împușca capre negre din telecabină, potrivit Hiostoria. După 1982 a început să fie tot mai interesat de vânătoarea caprelor. Îl încânta peste măsura metoda goanei la capre negre.
Inginerul silvic Vasile Crișan, unul dintre specialiștii care s-au ocupat vreme de mai multe decenii de vânătorile la care a participat dedicatorul comunist, este autorul cărții „La vânătoare cu Ceaușescu”. Aici, descrie cele trei zile crunte în care turmele de capre negre au fost decimate de dictator.
„Totul depindea de modul de organizare şi desfășurare a goanelor. În primii ani, goanele se organizau pe suprafețe mai mici, de aceea şi rezultatele lui erau mai modeste”, povestește autorul.
Sute de pădurari „goneau caprele”, sute de securiști supravegheau
Pregătirile pentru vânătoarea din acel octombrie au început cu o zi înainte, când s-a efectuat o așa-numită „goană de împingere”.
„Pentru această vânătoare au fost mobilizați peste 300 de pădurari, tehnicieni şi ingineri silvici din Argeş, Sibiu, Braşov, cărora li s-au adăugat peste 200 de lucrători de la Securitate şi Miliție, echipați corespunzător pentru munte.
Toți acești oameni au fost împărțiți în echipe şi așezați în aşa fel încât să cuprindă şi să încercuiască o zonă cât mai mare din versantul sudic al Munților Făgăraș.
Coordonarea gonașilor se efectua prin stații radio de emisie-recepție, dintr-un punct mai înalt al zonei. Grea, foarte grea misiune pentru acești oameni!
Peisajul de munte era superb dacă îl priveai de jos, din drum. Dar să parcurgi un asemenea traseu era un calvar.
În jurul tău numai prăpăstii, hăuri sau culmi de pietre neprimitoare care se înălțau până la cer.
Te cuprindea amețeala când vedeai ce jgheaburi şi colțuri ascuțite trebuia să traversezi.
Un pas greșit şi aveai toate șansele să te prăvălești în abis. Echipele de gonași înaintau din toate direcțiile spre un singur punct – standul lui Ceaușescu”, menționează în cartea sa Vasile Crișan.
46 de capre omorâte într-o singură zi
Prin această metodă, toate caprele negre erau forțate să ajungă în raza de tragere a lui Nicolae Ceaușescu care aștepta în stand, pregătit de atac cu un arsenal întreg de arme.
La apariția caprelor negre începea să tragă fără nicio milă. Nu conta dacă era un exemplar matur sau un ied, nu ierta nimic.
„Trăgea în tot ce vedea, de la exemplare cu trofee deosebite până la iezi cu cornițele abia vizibile. Numai un om bolnav psihic putea face acest lucru.
Tabloul era înfiorător. Să vezi zeci şi zeci de capre negre sărind din stâncă în stâncă, căzând în foc, târându-se rănite, prăvălindu-se în prăpăstii sau reușind să scape cu viață prin salturi acrobatice era ceva extraordinar.
La sfârşitul goanei, deci şi a vânătorii, la tabloul de vânat i-au fost aduse 46 de capre negre. S-a bucurat enorm când a văzut ce `ispravǎ` nemaipomenită a reușit să facă”, precizează Vasile Crișan.
Măcelul nu s-a limitat la cele 46 de exemplare așezate la picioarele dictatorului. În următoarele două zile au mai fost adunate din munți peste 50 de capre negre moarte sau rănite.