Se modifică restricțiile? Guvernul vrea libertăți în plus pentru vaccinați

Ultima actualizare:

    Premierul Cîțu vrea să ridice anumite restricții pentru vaccinați. Decizia va fi luată vineri în ședința de Guvern
Premierul Cîțu vrea să ridice anumite restricții pentru vaccinați. Decizia va fi luată vineri în ședința de Guvern

România înregistrează, joi, un nou record de îmbolnăviri cu Covid: peste 12.000 de noi cazuri în ultimele 24 de ore. Mai mult, crește dramatic și incidența în București, care a ajuns la 6,64 la mie. Cu toate acestea, în ședința de Guvern care va avea lor vineri vor fi discutate și poate chiar aprobate o serie de modificări care vizează restricțiile actuale. Astfel, persoanele care dețin un certificat verde Covid ar putea avea parte de mai multe libertăți. Iată ce spune legea actuală și cum s-ar putea modifica și aplica de la sfârșitul săptămânii.

Guvernul modifică restricțiile impuse după incidența de 6 la mie

Guvernul s-a răzgândit și vrea să modifice anumite restricții care se impun odată cu depășirea incidenței de 6 la mia de locuitori. Oficialii se gândesc să acorde anumite libertăți persoanelor vaccinate sau care dețin un certificat vede Covid. Iată propunerile premierului cîțu:

Școlile rămân deschise indiferent de incidență

Legea actuală spune că la o rată de îmbolnăviri de peste 6 la mia de locuitori, școlile intră în scenariul roșu, iar elevii se întorc la orele online. Propunerea Guvernului este însă ca elevii să meargă la cursuri indiferent de rata de incidență care se înregistrează într-o localitate. Cu alte cuvinte, oficialii propun ca unitățile de învățământ să funcționeze ca în scenariul vedre, cu prezența fizică a copiilor în bănci.

Restricții în localuri

Legea spune că la o incidență de peste 6, restaurantele, localurile, barurile, cafenelele, terasele și sălile de evenimente se închid. Propunerea Guvernului este ca aceste locuri să-și continue activitatea numai dacă persoanele din interior sunt vaccinate sau toate au un certificat verde. Autoritățile încă discută dacă vor permite accesul și celor care sunt testați negativ, dar și celor care au trecut prin boală.

Restricții de noapte

La o incidență de peste 6 la mie, persoanele nevaccinate nu au voie să părăsească locuința după ora 20.00 în zilele de weekend. Cine face acest lucru trebuie să prezinte declarație pe proprie răspundere. Oficialii doresc însă ca persoanelor care dețin certificat verde să nu li se impună restricții de circulație.

Despre carantina de weekend 

În ceea ce privește carantina de weekend, premierul Cîțu dorește ca din această categorie de restricții să fie exclusă ziua de vineri, astfel încât măsurile să fie aplicate doar în zilele de sâmbătă și duminică.

Se prelungește programul magazinelor

La o incidență de peste 6 la mia de locuitori, legea spune că magazinele au program redus și se închid începând cu ora 18.00. Premierul dorește însă ca programul acestora să se prelungească cu două ore. Prin urmare, s-ar putea ca magazinele să se închidă începând cu ora 20.00 

Toate aceste propuneri urmează să fie discutate astfel încât ele să fie aprobate în ședința Guvernului de vineri. 

Reamintim că în ultimele 24 de ore au fost 12.032 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr de infectări de la debutul pandemiei. Crește și numărul pacienților internați la ATI, unde sunt 1.364 de bolnavi. Alte 176 de decese au fost raportate de autorități.

CITEȘTE ȘI: Ce spune ministrul interimar al Sănătății despre vârful valului 4 al pandemiei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net