Se plătesc deja pensiile la Pilonul II. Câți bani primesc pensionarii

Ultima actualizare:

    În zece ani, peste 48.000 de români au primit 322 milioane de lei pentru pensia privată
În zece ani, peste 48.000 de români au primit 322 milioane de lei pentru pensia privată

Aproximativ opt milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii și sunt deja persoane care au ajuns la vârsta de pensionare și primesc banii. Cu tot cu cei care beneficiază și de Pilonul III sunt undeva la 48.000.

Au trecut zece ani de când sistemul privat de pensii a fost implementat în România. Pilonul II este obligatoriu încă din 2008 pentru toți angajații care au până în 35 de ani atunci când se încadrează în muncă. Contribuția se reține din salariu de către angajator și, în prezent, este de 3,75%.

Pilonul III este doar facultativ, nu are limită de vârstă și nici o sumă fixă, dar nu trebuie să depășescă 15% din salariul lunar.

În general, cei care vor să aibă bătrâneți liniștite cotizează la ambele fonduri.

Câți banii primeau românii la Pilonul II în 2008 și câți primesc în 2018

Reprezentanții Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) au publicat în premieră date despre câte persoane primesc o pensie privată și la ce sume se ridică.

În iunie 2008, exista un român care beneficia de 581 de lei de la Pilonul II, în octombrie 2008 o alta primea 92 de lei, iar numărul pensionarilor de la privat a crescut de la un an la altul.

Anul acesta, până în luna septembrie, inclusiv, apar pe lista APAPR 4.100, iar sumele pentru pensiile private obligatorii primite totalizează peste 45 de milioane de  lei.

Și mai mulți sunt cei care beneficiază de o pensie facultativă. Pentru Pilonul III, în perioada ianuarie-septembrie 2018, 44 milioane de lei au intrat în contul a 6.150 de inși.

”De la lansarea sistemului de pensii private și până azi, toate aceste plăți au însumat peste 322 milioane de lei și au fost efectuate pentru peste 48.000 cazuri de plată: participanți decedați ai căror moștenitori primesc banii sau ieșiți la pensie de invaliditate nerevizuibilă, pensionați anticipată sau la limită de vârstă. Plățile se fac, deocamdată, tranzitoriu până la apariția unei legi de plată sub formă de anuități, fie ca sumă unică, fie sub formă de tranșe lunare egale pe o perioadă de cel mult cinci ani, conform normelor ASF”, au precizat cei de la APAPR.

Cum se acordă banii pentru Pilonul II

Pensia privată obligatorie este acordată la împlinirea vârstei standard de pensionare, care acum este de 63 de ani la femei și de 65 de ani la bărbați.

Potrivit legii, participanții au la dispoziție două variante de a intra în posesia banilor: fie primesc întreaga valoare acumulată într-un cont, fie li se calculează o sumă lunar.

Totodată, pensia privată se acordă înainte de termen celor care se pensionează pe caz de boală și nu mai au voie să muncească.

Suma totală va fi virată în 30 de zile de la depunerea actelor.

În cazul în care participantul moare înainte de pensionare, pe numele moștenitorului va fi deschis un cont la fondul de pensii la care s-a contribuit până în acel moment și banii vor fi transferați acolo.

Cum primești bani pentru Pilonul III

Pentru a putea beneficia de o pensie facultativă, participantul trebuie să aibă cel puţin 60 de ani și cel puţin 90 de contribuţii lunare plătite la un fond de pensii autorizat. Nu este obligatoriu să fie consecutive, dar cu cât plătești mai multe cu atât ai mai mulți bani în comt la bătrânețe. Dacă nu se strâng 90 de contribuţii sau suma din cont nu este suficientă pentru o pensie minimă, se face o plată unică către beneficiar.

Citește aici cât de sigure sunt pensiile private în România și dacă există riscul să pierzi banii!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net