Se reia programul ”Casa Verde” după doi ani. Ce trebuie să știe doritorii și de ce a fost oprit

8 decembrie 2021
article img
Românii pot deconta prin programul ”Casa Verde” cheltuieli cu montarea panourilor solare în valoare de 20.000 de lei

O familie poate obține 20.000 de lei - pentru montarea instalațiilor la case au calculat jurnaliștii de la stirileprotv.ro . Pentru lucrări, românii înscriși în program trebuie însă să apeleze la firme agreate de Ministerul Mediului. Programul a fost blocat în 2019 deoarece au existat suspiciuni de fraudă. Dosarele se pot depune începând cu 20 decembrie, iar perioada de înscriere durează până la epuizarea celor 280 de milioane de lei - bani rămași nedistribuiti din anii trecuți. 

Ce trebuie să știe cei care vor să participe la Programul ”Casa Verde” 

Românii care vor să își instaleze panouri voltaice cu ajutor de la stat trebuie să aleagă instalații care costă cel puțin 22.000 de lei. Din această sumă, programul “Casa Verde” suportă 20.000 de lei, iar beneficiarul achita diferența. Cei care au reușit să primească banii, spun că avantajele unui astfel de sistem sunt evidente. 

Ce spun reprezentanții firmelor înscrise în ”Casa Verde” 

”Este o avalanșă de cereri. Poate ar trebui gândit un alt criteriu decât primul venit-primul servit, adică ar fi trebuit o sumă pentru regiune sau pentru instalator. Subvenția de 20.000 de lei este o subvenție semnificativă, în special pentru instalațiile mici, de 3-4 kilovati, asta reprezentând undeva la 90% din valoarea investiției”, a declarat pentru sursa citată Florin Petrică reprezentantul unei firme care participă la program  

De ce a fost anulat programul ”Casa Verde” în 2019 

Programul care trebuie să îi ajute pe români să beneficieze de energia verde a fost închis în 2019, când înscrierile au fost oprite chiar din prima zi, din cauza suspiciunilor de fraudă. Din câte s-a aflat la vremea respectivă, o firma din Oltenia a introdus în program 2700 de clienți, în doar câteva ore. 

Citiți și

Start în Programul «Casa Verde»!

Casa Verde 2019. Noi reguli pentru panouri fotovoltaice cu bani de la stat