Se schimbă din nou legea RCA! Iată noutățile!

Ultima actualizare:

    Legea RCA se schimbă pentru a doua oară în acest an
Legea RCA se schimbă pentru a doua oară în acest an

Începând de azi, 12 iulie 2017, asigurările auto obligatorii sunt reglementate din nou prin lege, după ce parlamentarii au decis o altă schimbare a cadrului legal al asigurărilor RCA, reglementate până acum prin Ordonanță. Iată care sunt principalele modificări identificate de specialiștii avocatnet.ro.

Apare asiguratul cu risc ridicat - Începând de azi se introduce ideea de asigurat cu risc ridicat. Persoanele încadrate la această categorie se vor putea adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România ca să obțină o ofertă de asigurare, iar această entitate le va face o ofertă și le va aloca unui asigurător RCA pentru încheierea contractului de asigurare.

La suspendarea contractului RCA vei rămâne fără plăcuțele de înmatriculare - Suspendarea la cerere a contractului de asigurare RCA va fi în continuare o posibilitate atunci când este vorba de suspendarea dreptului de circulație al vehiculului sau de imobilizarea acestuia. Totuși, proprietarii vor trebui să depună plăcuțele cu numărul de înmatriculare la autoritatea emitentă, deși acum nu există o asemenea obligație.

Răspunsuri mai rapide la cererile de despăgubire - Referitor la soluționarea cererilor de despăgubire,asigurătorii RCA vor trebui să dea un răspuns ferm în 30 de zile de la data la care cererile de despăgubire sunt înaintate de asigurați. Până acum legea era un pic mai permisivă, fiind stabilit că soluționarea se face în 30 de zile de la data înaintării cererii, dar nu mai târziu de trei luni de la data avizării daunei.

Asigurătorii RCA te vor anunța că expiră contractul - O altă noutate este introducerea obligației asigurătorilor RCA de a-și informa asigurații atunci când contractele sunt pe cale să expire. Mai precis, aceștia trebuie să-și anunțe clienții cu 30 de zile înainte de încetarea contractului.

Asigurările false și piesele contrafăcute, motive de pedepsire penală - Actuala lege mai prevede și stabilirea unor infracțiuni nereglementate până în prezent. Astfel, este vorba de emiterea și comercializarea de contracte RCA false sau falsificate și de folosirea de piese contrafăcute de către service-urile auto, fapte pentru care se vor putea aplica pedepse penale.

Compensarea directă va deveni decontare directă - Compensarea directă, care era prevăzută  de Ordonanța RCA, va fi de azi redenumită decontare directă. Decontarea directă va reprezenta un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor, ce va fi ofertat obligatoriu de către asigurătorii RCA, dar a cărui achiziție va fi opțională pentru asigurați. În momentul de față, compensarea directă este doar un mecanism facultativ de gestionare a daunelor.

Tariful de referință nu va fi calculat de ASF - Legea RCA schimbă regula conform căreia tarifele de referință ale asigurărilor auto obligatorii sunt calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Concret, tarifele de referință vor fi calculate semestrial de o societate cu expertiză contractată de Autoritate și vor fi publicate de aceasta din urmă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net