Se schimbă stema Bucureștiului? Câți sfinți vor fi reprezentanți pe simbolul Capitalei

Ce fel de stemă vă doriți pentru București? Să fie Sfântul Dimitrie cel Nou, să fie Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorătorul de Mir sau amândoi? Patriarhul Daniel a anunțat că vrea amândoi sfinții pe stemă, în timp ce Primăria Capitalei ar vrea să apară doar primul.

În prezent, pe stema Capitalei apare Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir
În prezent, pe stema Capitalei apare Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Nicușor Dan i-a scris patriarhului despre stemă

Actuala stemă a Capitalei este valabilă din anul 1993. Ca elemente heraldice conţine un scut roşu în care este înfăţişat Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, sărbători pe 26 octombrie. Acesta este aureolat şi în poziţie pedestră, purtând vestimentaţia specifică legiunilor române şi atributele unui sfânt militar, suliţă şi cruce.

Scutul este plasat pe pieptul unei acvile de aur, care poartă o cruce în cioc şi o coroană deschisă desupra capului. Ciocul şi ghearele acvilei au culoare roşie, purtând în gheară o sabie de argint cu mâner de aur, iar în cea stângă un sceptru în aceeaşi cromatică.

În partea inferioară a scutului este prezentată o eşarfă tricoloră pe care stă scrisă deviza: "Patria şi dreptul meu”. Întreaga reprezentare este plasată într-un scut albastru, deasupra se află o coroana murală de argint, formată din 7 turnuri crenelate. Deasupra coroanei murale se găseşte o acvila cruciată, în zbor deschis.

Primăria Capitalei vrea să modifice stema, veche de 10 ani. Motivul? Marele succes al celui mai mare pelerinaj religios din București, cel organizat pentru Sfântul Dimitrie cel Nou, sărbătorit pe 27 octombrie. Mai mult decât atât, Sfântul Dimitrie Basarabov este considerat Ocrotitorul Bucureștiului.

În 2012, era elaborat un studiu prezentat ”Parlamentului” Capitalei, Consiliul General, care stabilea că trebuie o nouă emblemă a celei mai mari localități din România. În noua stemă, imaginea Sfântului Dimitrie cel Vechi, Izvorâtorul de Mir, urma să fie înlocuită cu cea a Sfantului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestiului. Studiul fusese comandat de Primaria Capitalei și urmărea crearea unui brand nou al Bucureștiului. Studiul propune și un slogan pentru Capitala: “Bucuresti – unde trecutul întâlnește viitorul!”.

Patriarhul Daniel a anunțat că a primit o scrisoare de la primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, în legătură cu schimbarea stemei celui mai mare oraș al României relatează basilica.ro. Edilul șef al Capitalei ar dori ca pe stema Bucureștilor să se schimbe sfinții, și să figureze în viitor Cuviosul Dimitrie cel Nou, în loc de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Anunțul a fost făcut cu prilejul liturghiei oficiate în cinstea Sf. Dimitrie cel Nou, la altarul exterior al Catedralei Patriarhale. Patriarhul României nu este de acord și are o altă propunere pe care a făcut-o publică.„Dar noi dorim să-i punem pe amândoi, dacă se poate, pe stemă, să nu-i despărțim pe cei pe care Duhul Sfânt i-a făcut să fie vecini cu sărbătorile”, a declarat patriarhul.

Acesta a recunoscut că Dimitrie cel Nou este mai popular decât Marele Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. ”(…)din 1774, de când au fost aduse aici, la București, moaștele Sf. Dimitrie cel Nou, sfântul cuvios a devenit mai popular pentru bucureșteni, mai ales pentru că de mai multe ori a izbăvit cetatea Bucureștilor de ciumă și de holeră”, a spus Daniel.

În acest sens, o dezbatere publică ar putea fi binevenită.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net