Sea Breeze 2021. Cel mai mare exercițiu NATO cu 40 de nave de război a început în Marea Neagră

Ultima actualizare:

    Distrugătorul american USS Ross a ajuns în Portul OdesaFoto: Facebook/SeaBreezeexercise
Distrugătorul american USS Ross a ajuns în Portul OdesaFoto: Facebook/SeaBreezeexercise

Record de participanți la Sea Breeze 2021! Nu mai puțin de 32 de state ale lumii participă începând de astăzi la cel mai mare exercițiu NATO cu 40 de nave de război. Acesta se va desfășura până pe 10 iulie, în apele internaționale ale Mării Negre.

Sea Breeze 2021 se desfășoară în perioada 28 iunie-10 iulie și participă aproximativ 4.000 de militari, 40 de nave de luptă și auxiliare, 30 de avioane și elicoptere, precum și peste 100 de unități de tehnică militară.

Nu mai puțin de 32 de state și-a trimis fregatele de război la exercițiul NATO, care se va desfășura în apele internaționale ale Mării Negre, în zona Ucrainei.

Este un record de participanți. Este vorba despre Ucraina, SUA, Canada, Marea Britanie, Olanda, România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Letonia, Albania, Brazilia, Danemarca, Egipt, Estonia, Franța, Georgia, Norvegia, Pakistan, Polonia, Senegal, Spania, Korea de Sud, Suedia, Emiratele Arabe Unite, Israel, Italia, Japonia, Australia, Lituania, Moldova, Maroc.

Record de participanți la Sea Breze 2021. Rusia, pregătită să intervină

Rusia a avertizat că va urmări cu atenţie exerciţiul militar multinaţional Sea Breeze 2021, organizat de Statele Unite şi Ucraina. ”Ministerul Apărării din Federaţia Rusă va urmări cu atenţie pregătirile şi desfăşurarea exerciţiului ucraineano-american Sea Breeze, la care vor participa state NATO, şi, în caz de necesitate, va reacţiona în mod corespunzător în funcţie de evoluţii, pentru a garanta securitatea militară a Rusiei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova.

Distrugătorul HMS Defender a fost întâmpinat, pe 23 iunie, de forțe navale rusești, care au tras focuri de avertisment și au lansat în apă torpile. Oficialii ruși se apără și spun că fregata Marii Britanii se apropiase la mai puțin de 19 km de coasta Crimeei.  

Flota SUA a trimis distrugătorul USS Ross 

La trei zile distanță au intrat în apele Mării Negre și americanii, care participă la exerciţiul NATO Sea Breeze 2021, cu distrugătorul american USS Ross (DDG 71), din clasa Arleigh Burke.

Flota a şasea a Statelor Unite a transmis că USS Ross a venit de la Baza de Sprijin Naval Souda Bay din Insula Creta. Nu este singura navă militară americană întrată în Marea Neagră: pe 11 iunie, distrugătorul USS Laboon a ajuns aici pentru a desfăşura operaţiuni de prezenţă maritimă în sprijinul securităţii şi stabilităţii în regiune, alături de aliaţii şi partenerii din NATO.

Distrugătorul american USS Laboon a efectuat o vizită şi în portul Constanţă, între 18 şi 20 iunie.

Primul exercițiu Sea Breeze a avut loc în 1997, în Marea Neagră

Potrivit Flotei a şasea americane, Marina SUA trimite, în mod obişnuit, nave în Marea Neagră, în conformitate cu Convenţia de la Montreux şi dreptul internaţional.

Primul execricțiu de acest fel în apele Mării Negre a avut loc în 1997. 

Scopul acestor deplasări este desfăşurarea de activităţi comune cu aliaţii şi partenerii NATO (Bulgaria, Georgia, România, Turcia şi Ucraina), menţinerea stabilităţii şi prosperităţii în regiune şi descurajarea actorilor agresivi, care caută destabilizarea pentru propriul lor câştig.

Citește și: 

Distrugătorul american USS Ross a intrat în Marea Neagră pentru exerciţiul Sea Breeze 2021 care începe luni

Rusia cere SUA şi aliaţilor lor să renunţe la exerciţiile Sea Breeze în Marea Neagră. Care este motivul 

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net