Seceta catastrofală în trei județe ale României

Ultima actualizare:

    Așa arată unele terenuri agricole din județul Constanța unde nu a mai plouat de șase luni
Așa arată unele terenuri agricole din județul Constanța unde nu a mai plouat de șase luni

Autoritățile din trei județe ale țării recunosc că se ocnfruntă cu o secetă devastatoare. Potrivit stirilorprotv.ro, ploile din ultimele zile nu au ajuns și în județele Botoșani, Constanța și Galați, unde seceta este atât de gravă, încât a fost declanșată stare de alertă.

În unele locuri, fântânile au secat, iar oamenii platesc pentru o găleată de apă adusă de la mare distanță.

Animalele se prăpădesc de sete și culturile s-au uscat pe câmp.

In Dăngeni, judetul Botoșani, sătenii nu mai au nici apă de băut. Bătrânii sunt nevoiți să-i plateasca pe cei mai tineri să le aducă apă potabilă de la distanțe mari. O găleata se vinde chiar și cu 10 lei.

Cei care au ferme de animale platesc cisternele sa le aducă apă de la 30 de km distanță. Pompierii nu mai fac față solicitărilor.

In judetul Botoșani seceta a afectat peste 70 de mii de oameni. Dar în urma decretării stării de alertă, autoritățile trebuie să le asigure apa potabilă și menajeră.

Și în județul Constanta câmpurile par niste platforme din beton. Aici a plouat o singura dată în ultimele 6 luni. Fiecare metru pătrat de pământ ar avea nevoie de trei galeți de zece litri de apă pentru a salva culturile de toamnă.

In august, ministrul Agriculturii anunta ca bilantul culturilor afectate de seceta ajunsese la 350 de mii de hectare. Si desi ministerul a umplut canalele de irigatii cu apa, agricultorii nu le-ar fi folosit din cauza pretului mare al apei. Bugetul pentru irigatii s-a triplat in 2016 fata de anii precedenti, la 145 mil. euro.

Si nivelul Dunarii e atat de scazut incat, la Galați au aparut insule de nisip chiar pe mijlocul fluviului. Cotele Dunarii sunt cu mult sub media multianuala. Din cauza nivelului scazut al Dunarii, pe mijlocul fluviului, la Galati, au reaparut insulele de nisip care au fost vizibile si in vara anului trecut. Navigatorii se tem, de aceasta data, ca Dunarea ar putea sa inghete la iarna din cauza cotelor mici.

Navigatorii spun ca sunt obisnuiti sa se descurce și în astfel de condiții, iar cu ajutorul radarelor, ocolesc insulele care i-ar putea face sa eșueze. Din păcate până la sfarșitul anului nu sunt anunțate precipitații însemnate. Luna octombrie se anunță secetoasă, iar noiembrie si decembrie vor fi mai calde decat media normala, au anunțat meteologii.

image
image
image
image
image
image
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net