Secretarul de stat al SUA către Iohannis: „Am venit să vă văd”

Ultima actualizare:

    Klaus Iohannis a vorbit cu Victoria Nuland o oră la Palatul Cotroceni (foto: Ambasada SUA la București)
Klaus Iohannis a vorbit cu Victoria Nuland o oră la Palatul Cotroceni (foto: Ambasada SUA la București)

Victoria Nuland, secretarul de stat al SUA pentru politici europene și eurasiatice, care se află într-un turneu în Europa, s-a întâlnit în această dimineață cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Șeful statului i-a urat bun venit, primind în schimb asigurarea că vizita sa i se datorează celui care a câștigat, surprinzător, alegerile prezidențiale din 16 noiembrie 2014.

„Mă bucur că ați decis să faceți o vizită atât de repede, în mandatul meu. Nu știu dacă acest lucru mi se datorează mie, dar mă bucur”, i-a transmis Klaus Iohannis oaspetelui său. Nuland i-a răspuns prompt că vizita i se datorează lui. „Am venit să vă văd”, a replicat secretatrul de stat al SUA, zâmbind. Cei doi au discutat preț de o oră la Palatul Cotroceni despre consolidarea parteneriatului strategic al României cu Statele Unite al Americii și continuarea colaborării în plan economic a celor două state.

În cadrul întâlnirii celor doi nu se putea ocoli un subiect fierbinte al acestor zile, și anume securitatea șubredă a statelor europene în fața atacurilor extremiste de orientare islamistă. Nuland și Iohannis au purtat un dialog constructiv referitor la întărirea securității în Europa centrală și de est. De la București, Nuland va pleca spre Sofia, unde are programate întâlniri similare cu oficialii bulgari. Urmează capitala Franței, Paris, zguduită de atentatele care au îndoliat și șocat opinia publică din această țară.

Totuși, ce vor românii de la americani?

Vizita secretarului de stat al SUA în România trebuie privită ca una de maximă importanță, atât de Administrația Prezidențială, cât și de reprezentanții partidelor politice și de societatea civilă. Întâlnirea de azi cu Iohannis e un semnal dat românilor că americanii au interes ca această zonă a Europei să devină un scut împotriva atacurilor teroriste de orice natură. Victoria Nuland a venit la București ca să se asigure că parteneriatele asumate de țara noastră vor continua și se vor consolida în mandatul actualului pereședinte, Klaus Iohannis.

Însă, ce vor românii de rând de la americani și nu a reușit nici un președinte și nici un guvern să realizeze? Românii încă mai speră să circule fără restricții peste Ocean, însă, în ciuda tuturor afirmațiilor diplomaților de la București și Washington, țara noastră nu a făcut nici un progres în această direcție. Mai mult, SUA nu par dispuse să facă această concesie unei țări pe care nu poate trata ca egală a sa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
alimentatie sanatoasa jpeg
nea gica de 102 ani jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
minivacanta jpeg
fructe si legume jpg
horoscop webp
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net