Șefii ISU, audiați după imaginile ascunse ale tragediei din Colectiv?
Imaginile nepăsării din clubul Colectiv au ajuns la Parchet. După înregistrarea ţinută ascunsă timp de patru ani cu intervenția pompierilor la tragedia din club, şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ar putea fi audiaţi. Aceştia ar fi trimis anterior procurorilor câteva imagini, dar nu video-ul integral publicat deja în presă.
Încă de acum patru ani, când a fost deschis dosarul penal pentru ucidere din culpă, procurorii au transmis ISU două solicitări. Una se referea la un raport care privea activitatea din seara respectivă și cealaltă se referea la imaginile de la faţa locului, dacă acestea existau.
ISU nu a transmis aceste imagini, deși avea înregistrarea. S-a decis atunci în vâltoarea evenimentului să se facă o selecție de imagini și câteva cadre din interiorul clubului au fost transmise la Parchetul General, care au prezentat denatural situaţia.
ISU: «Nu ne-au cerut imaginile respective în mod punctual»
După video-ul publicat de ziarul LIbertatea, cei trei șefi ai ISU au spus că procurorii nu le-au cerut niciodată „punctual” imaginile, dar nici nu au spus că au trimis procurorilor nici acele cadre din interiorul clubului.
Reprezentanţii IGSU au precizat: ”Am răspuns la toate solicitările. Am pus la dispoziţie, pe baza datelor furnizate de colegii de la Bucureşti-Ilfov, momentul când au fost alertate echipajele, date privitoare la pacienţi strânse de la spitale sau structuri SMURD, datele privind persoanele decedate la faţa locului. Aceste informaţii fac obiectul raportului pus la dispoziţie Corpului de Control. Nu ne-au cerut imaginile respective în mod punctual”.
Sustragerea, distrugerea, reţinerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de probă sau de înscrisuri, în scopul de a împiedica aflarea adevărului într-o procedură judiciară, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani, se arată în Codul penal.
Surse din Parchetul General, citate de Digi24, spun că nu va fi deschis un dosar separat pentru ce s-a întâmplat cu aceste imagini, dar este posibil ca cei trei șefi ai ISU București să fie chemați la audieri de către procurori în dosarul pe care ei l-au deschis în 2016, în care se fac cercetări cu privire la intervenția din seara tragediei.
După incendiul din clubul ”Colectiv”, din seara de 30 octombrie 2015, 64 de tineri au murit din cauza arsurilor, 26 imediat și 38 în spital, iar alţi aproape 200 au fost răniţi. Chiar şi acum, supravieţuitorii încă se luptă cu rănile, cu operaţiile şi cu coşmarurile trăite în zilele următoare incendiului.