Serviciile de medicină legală nu mai au voie să verifice virginitatea fără OK de la poliție

Ultima actualizare:

Solicitarea de certificate de virginitate pentru fete și femei contra cost nu mai este posibilă din 15 iunie decât cu o condiție: ok-ul organelor de poliție. Decizia a fost luată de Consiliul Superior de Medicină Legală și trasnmisă tuturor serviciilor IML din țară. Primul care a aplicat decizia este IML București, urmat în avalanșă de celelalte servicii din țară. Click! că spune ce a stat în spatele acestei decizii

Adio analize de virginitate pentru ”liniștea” familiei. Foto:ziaruldeiasi.ro
Adio analize de virginitate pentru ”liniștea” familiei. Foto:ziaruldeiasi.ro

Certificatul de virginitate solicitat în schimbul unei taxe doar din ”curiozitatea” sau pentru ”liniștea” părintelui nu se va mai elibera decât după ce părinții prezintă o dovadă că au anunțat întâi poliția. Măsura a fost luată pentru a opri afluxul de acte sexuale între minori pedepsite de lege și mușamalizate cu împăcarea părților și pentru a degreva serviciile. 

Cum sună ordinul trimis serviciilor de medicină legală 

” Examinarea medico-legală a minorilor în cazul suspiciunilor unor infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, având ca victime persoane minore, se efectuează numai la solicitarea organelor judiciare 

Medicii legiști vor anunța de îndată organele judiciare în cazul în care sunt solicitate de către persoanele fizice să realizeze examinări medico-legale ale minorilor în cazul suspiciunilor unor infracțiuni contra libertății și integrității sexuale.  

Dacă poliția constată indicii de comitere a unei fapte penale (viol, act sexual cu minor, agresiune sexuală etc.) și doar în această situație, s-ar putea ajunge la o examinare medico-legală a persoanei, în urma solicitării organului de cercetare penală”, se arată în documentul trimis de Consiliul Superior de Medicină Legală la cererea Ministerului Familiei condus de PSD-ista Gabriela Firea. 

Ce a declarat despre decizie ministrul Familiei

Decizia era luată în februarie dar aplicarea ei a fost tergiversată până acum, când la inițiativa Gabrielei Firea, șefa nou înființatului minister al Familiei, IML București a fost prima instituție care a decis să o aplice.

”Mă bucură decizia Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” de a opri practica testării virginităţii tinerelor, la cererea familiei! Era de neacceptat acest abuz fizic şi emoţional, până la urmă o formă de discriminare de gen.

Prin dispoziţia prof.univ.dr. Cristian Curcă, director general în cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici”, a fost interzisă testarea virginităţii la cerere şi eliberarea unor certificate privind „integritatea” unei tinere. Sigur că vor exista în continuare controale medicale de specialitate acolo unde există suspiciunile unui viol, dar doar la solicitarea instituţiilor abilitate”, a scris ministrul Firea pe Facebook.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net