Sfaturile anti-gripă ale Primăriei Capitalei la început de an

Ultima actualizare:

    Virusul gripal afectează anual între 15 și 20 la sută dintre români
Virusul gripal afectează anual între 15 și 20 la sută dintre români

Gripa a făcut, în sezonul 2019-2020, primele victime, fiind înregistrate două decese în luna decembrie. Cum frigul a cuprins România în aceste zile, Administrația Spitalelor din cadrul Primăriei Capitalei a decretat alarmă anti-gripă.

Vaccinarea este cea mai sigură metodă de protejare împotriva acestei boli. Medicii de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București ne sfătuiesc să evităm deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. Este foarte important să respectăm regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor. În sezonul gripal 2018 – 2019, care s-a întins până în luna aprilie, au fost înregistrate 199 de decese confirmate cu virus gripal. Numărul victimelor a fost simțitor mai mare față de sezonul gripal anterior (2017 - 2018), când s-au înregistrat 129 de decese.

Cum se recunoaște gripa?

Gripa are, de regulă, un debut brusc, o gamă variată de simptome și o evoluție mai dificilă. Febra este un simptom aproape nelipsit, temperatura urcând peste 38ºC. Starea generală proastă, durerile de cap, durerile musculare, oboseala, slăbiciunea sunt simptome cvasiprezente.De asemenea, pot apărea complicații precum pneumonia, infecțiile sinusurilor, infecții ale urechilor, agravarea afecțiunilor cronice existente. Anumite categorii de populație sunt mai predispuse la virusul gripal. Este vorba despre bebeluși, persoanele în vârstă, bolnavii aflați sub tratament imunosupresiv dar și persoanele cu afecțiuni cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea.

Măsurile împotriva gripei

Reprezentanții Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale au întocmit și un ghid anti-gripă: în primul rând trebuie să ne vaccinăm, apoi să ne spălăm regulat pe mâini cu apă și săpun, în al treilea rând să ne acoperim gura și nasul cu o batistă sau șervețel atunci când strănutăm sau tușim. Dacă nu avem șervețel sau batistă, atunci trebuie să ne acoperim în totalitate nasul și gura cu brațul când tușim. În perioada în care gripa face ravagii, trebuie evitate locurile aglomerate iar când suntem bolnavi trebuie să rămânem acasă și să ne odihnim. Dacă simțim simptomele gripei atunci trebuie să ne prezentăm imediat la doctor. În sfârșit, medicii ne sfătuiesc să ducem un stil de viață sănătos bazat pe mișcare multă.

Vaccinul, arma împotriva gripei

Categoria persoanelor cu contraindicații pentru vaccinarea antigripală este restrânsă, fiind vorba despre cele care au o alergie la una dintre componentele vaccinului. De asemenea, vaccinarea trebuie amânată până la vindecare de cei care prezintă simptome ale unei viroze și/sau febră. Vaccinarea împotriva gripei sezoniere este sigură în toate etapele sarcinii. După vaccinare, imunitatea dobândită de viitoarea mamă se transmite copilului, protejandu-l astfel pentru primele șase luni din viață. Bebelușii care au sub șase luni sunt prea mici pentru a primi vaccinul, așadar, având o mamă vaccinată beneficiază de cea mai bună metodă de protecție.

Cum se poate căpăta gripa

Gripa are un potențial mare de răspândire și se transmite prin contact direct, tuse, strănut, dar și prin contact indirect, atunci când picături ori secreții din nas sau gât se depun pe mâini ori pe suprafețe. De acolo virusul e transferat către alte persoane.

Citiți și

Gripa și vaccinarea antigripală în Romania. 7 lucruri pe care trebuie să le știi despre imunizare

Diferențele dintre gripă și răceală. Simptomele la care trebuie să fim atenți

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net