Sindicaliștii nu vor contribuții mai mari la Pilonul II: ”Pensia nu este o afacere”

Ultima actualizare:

    Pensionarii își fac griji pentru ziua de mâine. Statul nu are bani pentru pensii
Pensionarii își fac griji pentru ziua de mâine. Statul nu are bani pentru pensii

Contribuţia la Pilonul II de pensii va creşte la 5% din 2021 şi va ajunge la 6%, aşa cum cere legea. Declarația a fost făcută de Florin Cîţu, ministrul Finanţelor. Motivul? Generația anilor 70 riscă să rămână fără pensii, pentru că statul nu are bani. Sindicaliștii nu sunt de acord cu decizia.

Bani proprii pentru bătrâneți liniștite! Asta își dorește Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, care este de părere că românii nu ar mai trebui să depindă de pensia de stat, ci ar fi bine să trăiască din pensia privată.

Ea se acumulează în contul personal pe întreaga perioadă cât omul este salariat. Dar ca venitul să fie unul și mai mare, demnitarul propune revenirea la creșterea contribuției la Pilonul II, așa cum se stabilise inițial, de la 3,75%, cât este în prezent, la 5%, din 2021, ajungându-se treptat la 6%.

Decrețeii riscă să rămână fără pensii

În felul acesta, contribuția către pensia de stat va scădea. Ceea ce va însemna o presiune mai mică pe bugetul asigurărilor sociale.

„Sistemul de pensii de astăzi este ca un Caritas- atât timp cât ai oameni să contribui este ok, dar având în vedere evoluția demografică din România, celor care sunt născuți în anii 70 nu vor avea cine să le plătească pensia. Trebuie să luăm o decizie foarte rapid de reformă a sistemului de pensii, care poate dura până la 20 de ani”, a declarat Florin Cîțu.

Acesta a dat exemplul țărilor dezvoltate care au  schimbat deja sistemul de pensii şi dau o mai mare atenţie pilonului privat.

Sindicaliștii de la Cartel Alfa au solicitat convocarea de urgență a Consiliului Național Tripart de Dialog Social, nefiind de acord cu creșterea procentului.

Sindicaliștii trag de Pilonul I, analiștii financiari îi dau dreptate ministrului

”În esență, se dorește mărirea părții din CAS care pleacă la fondurile private, ceea ce înseamnă o scădere proporțională a pensiei publice, fără însă a garanta obținerea vreunui beneficiu de câtre salariații care cotizează la sistem. Pensia nu este o afacere, ci un sistem de protecție socială!”, a transmis Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

Pe de altă parte, sunt analiști financiari care-i dau dreptate ministrului și arată faptul că țara noastră nu mai poate suporta datorii imense doar ca să poată achita salariile și pensiile în plată.

În primele opt luni ale lui 2019, România acumulase o datorie externă de 108,972 miliarde de euro.

”Trebuie să se facă ceva pentru ca lucrurile să intre în normal, altfel ne autofalimentăm. Acum, sunt 5,1 milioane de pensionari, 4 milioane de angajați la privat și 1,5 milioane la stat. Dar în anul 2030-2035 suntem singuri că vor mai fi atâția. Nu am garanția că mie îmi va mai plăti cineva pensia de stat, dacă vor mai fi atât de mulți angajați în privat. Natalitatea este la pământ, migrația este foarte mare. Oamenii trebuie să-și dobândească independența financiară, pentru că sunt banii lor”, a explicat Iancu Guda, analist financiar.

7,3 milioane de români au pensie la Pilonul II

În martie 2018, Guvernul PSD a scăzut procentul care merge la pensiile private, de la 5,1% la 3,75%.  În prezent, peste 7,3 milioane de români cotizează la pensia privată obligatorie.

Activele celor șapte fonduri care administrează Pilonul II înregistrează 61 miliarde de lei contribuții. Randamentul anual este de 8,3%.

75% din bani sunt investiți de administratori în obligațiuni de stat, ceea ce înseamnă că sunt înmulțiți printr-un instrument cât se poate de sigur. 

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/cum-si-cand-poti-intra-posesia-pensiei-private

https://www.click.ro/news/national/cat-de-sigure-sunt-de-fapt-pensiile-private-din-romania-poti-sa-pierzi-banii

https://www.click.ro/news/national/dispute-pe-pilonul-ii-de-pensii-se-doreste-cresterea-contributiei-la-5-din-2021

https://www.click.ro/news/national/administratorii-pilonului-ii-indemnul-la-retragerea-economiilor-ii-va-lasa-mai-saraci

https://www.click.ro/news/national/se-platesc-deja-pensiile-la-pilonul-ii-cati-bani-primesc-pensionarii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net