Șomaj tehnic. De azi se pot depune cererile pentru șomaj tehnic. Procedură și acte necesare

Ultima actualizare:

    Angajatorii depun actele pentru șomajul tehnic electronic, din fața calculatoruluiFoto: Shutterstock
Angajatorii depun actele pentru șomajul tehnic electronic, din fața calculatoruluiFoto: Shutterstock

Românii trec printr-o situație dificilă. Mulți au rămas fără loc de muncă și așteaptă acum să primească bani de la stat. De azi, 1 aprilie, angajatorii pot depune cererile pentru șomaj tehnic, iar ajutorul va fi plătit la jumătatea acestei luni.

Peste 500.000 de contracte de muncă sunt suspendate în prezent, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Aceasta a apreciat că cei mai mulţi dintre cei rămași fără locul de muncă se vor regăsi, probabil, pe listele pe care angajatorii au început să le depună, începând de astăzi, la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru obţinerea şomajului tehnic.

Șomajul tehnic, pentru 16 martie-16 aprilie

„Rămâne să vedem la începutul lunii aprilie pentru prima parte de plată, şi anume pentru 16 - 31 martie, prin solicitările adresate de angajatori, respectiv vom vedea la începutul lunii mai, pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie. Decretul prin care s-a stabilit starea de urgenţă acoperă perioada 16 martie - 16 aprilie. Ca atare, angajatorii prezintă o primă situaţie aferentă perioadei 16 martie - 31 martie şi a doua situaţie, de îndată ce se închide fiscal luna martie, respectiv a doua solicitare va fi începând cu 1 mai, pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie”, a explicat demnitarul.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, promite că în jurul datei de 18 aprilie șomerii vor avea banii, dacă angajatorii se grăbesc să depună actele
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, promite că în jurul datei de 18 aprilie șomerii vor avea banii, dacă angajatorii se grăbesc să depună actele

Ministrul a dat asigurări că, de îndată ce patronul va depune actele, statul va procesa cererea de plată și va face transferul de bani în cel mai scurt timp posibil.

La rându lui, va fi obligat ca în următoarele trei zile să facă plata către cei aflați în șomaj tehnic. Asta înseamnă că angajații pot primi banii cel târziu la 18 aprilie.

Cât reprezintă șomajul tehnic și cine-l primește

Indemnizația de șomaj tehnic reprezintă 75% din salariul brut al angajatului, dar nu trebuie să depășească salariul mediu brut pe țară (4.072 lei), adică 2.300 de lei, bani în mână.

În cazul în care patronul dispune de bani, acesta poate completa cu 25% din buzunar, pentru a-i oferi salariatului venitul complet.

Inițial, se stabilise ca doar 75% dintre angajații care au contract de muncă încheiat până la data intrării în vigoare a OUG 30/2020, privind măsurile în domeniul protecției sociale în contextul situației determinate de răspândirea coronavirusului, să beneficiaze de măsură.

Dar iată că guvernanții s-au răzgândit. Astel că o companie poate solicita ajutor de șomaj tehnic pentru toți angajații săi, dacă este cazul, doar că trebuie să notifice acest lucru prin înregistrarea în sistemul Revisal.

Ce firme sunt ajutate și primesc banii pentru șomajul tehnic

Angajatorii, care sunt direct afectați de măsurile impuse, odată cu declanșarea stării de urgență, pot beneficia, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de plata indemnizațiilor.

Este vorba despre cei care şi-au închis activităţile economice în urma deciziilor autorităţilor.

Și cei afectați indirect pot primi ajutor bănesc, dacă încasările le-au scăzut cu cel puțin 25% față de primele două luni ale anului.

Și unii, și alții  pot depune de astăzi, 1 aprilie, la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă o cerere și o declarație pe proprie răspundere, în care prezintă pe scurt situația angajaților pentru care au întrerupt temporar activitatea și lista lor. Angajatorul își asumă veridicitatea datelor.

Ministrul Muncii a atras atenția că după ce vom reveni la normal, angajatorii care au beneficiat de ajutorul de stat vor fi verficați prin sondaj.

Unde se depun documentele pentru șomajul tehnic

Documentele necesare acordării șomajului tehnic pot fi depuse online la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, precum și a municipiului București, la adresa de email dedicată fiecărui județ, care are ca ID numele județului (ex: brasov@anofm.gov.ro).

În cazul județelor a căror denumire este formată din două cuvinte, acestea sunt despărțite prin cratimă (ex: Caras-Severin@anofm.gov.ro). Toate detaliile sunt atât pe site-ul Ministerului Muncii, cât și pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, acolo unde sunt precizate și adresele de mail pentru agențiile județene.

Angajații cu meserii liberale primesc ajutorul de șomaj tehnic

Aceleași măsuri se aplică și persoanelor care lucrează prin PFA, prin întreprinderi individuale, prin contracte de drepturi de autor, tot ce se definește în spațiul public drept meserii liberale.

Toate aceste persoane care au lucrat pe cont propriu sau sportivi care lucrează pe o formă de contract diferită de contractul individual de muncă pot depune aceleași două documente, cerere și declarație pe proprie răspundere, tot prin mail. Însă nu la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, ci la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

”Plata se va face în 10 zile de la data la care persoanele depun documentele”, a promis Violeta Alexandru.

Potrivit președintelului ANOFM, Victor Picu, instituția este pegătită să plătească ajutor de șomaj tehnic pentru un milion de persoane.

Aceasta este de fapt prognoza pentru lunile următoare în ceea ce privește  românii care nu vor mai avea un loc de muncă. Înainte de criza legată de coronavirus, la nivel național, erau 250.000 de șomeri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net