Sorin Cîmpeanu a cerut oficial testarea non-invazivă în școli

Ultima actualizare:
test rapid covid jpeg

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că a solicitat în Comitetul interministerial şi Ministerului Sănătăţii aplicarea testării non-invazive în şcoli. Asta, în contextul în care elevii se pregătesc să revină fizic la școală din vacanța de Paște, pe 5 și 10 mai.

Sorin Cîmpeanu a precizat că că acest lucru trebuie rezolvat până la revenirea elevilor din vacanţă. „În Comitetul Interministerial de joi am făcut această propunere, printr-o adresa scrisă, o solicitare din partea Ministerului Educaţiei, am transpus această idee şi către Ministerul Sănătăţii și sunt convins că se vor apleca cu maximă atenţie în condiţiile în care din ce în ce mai multe state europene apelează la soluţia aceasta a testării non-invazive în şcoli. Ultimul exemplu este cel al Italiei, care s-a adăugat exemplului Germaniei, Austriei, Franţei în care aceste teste non-invazive sunt utilizate în şcoli. Ele sunt validate ulterior prin teste PCR, dar sunt un instrument foarte important pentru a asigura protecţia sanitară în şcoli. Este vorba de testarea elevilor care prezintă simptome specifice în timpul procesului de învăţământ, precum şi a elevilor care au luat la cunoştinţă că sunt contacţi ai unor cazuri confirmate”, a afirmat Cîmpeanu, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres. El a precizat că Guvernul “va analiza şi va decide” cine va cumpăra testele.


    Sorin Cîmpeanu a ridicat problema testării în școli odată cu revenirea elevilor, fizic, în bănci
Sorin Cîmpeanu a ridicat problema testării în școli odată cu revenirea elevilor, fizic, în bănci

Testele non-invazive încă nu sunt validate de INSP

Ministrul Educaţiei a arătat că aceste teste nu au fost validate de INSP, dar şi-a exprimat convingerea că instituţia va analiza această posibilitate. “INSP nu le-a avut validate în metodologie, însă sunt convins că va analiza această posibilitate”, a adăugat Cîmpeanu.

Întrebat când s-ar putea introduce astfel de teste în şcoli, Sorin Cîmpeanu a spus:

“Elevii vor reveni la şcoală în data de 5 mai, este vorba de toţi elevii, cu excepţia celor din clasele terminale care vor reveni în data de 10 mai. Ideal ar fi ca această problemă să fie rezolvată până la revenirea la şcoală, după vacanţa de după Sărbătorile pascale”.


    Florin Cîțu a cerut INSP să valideze cât mai repede testele non invazive
Florin Cîțu a cerut INSP să valideze cât mai repede testele non invazive

Florin Cîțu: Testele non-invazive sunt propunerea mea

Premierul Florin Cîțu a declarat la începutul lui aprilie că testele non-invazive cerute de Ministerul Educației pentru testarea elevilor sunt la fel de bune ca alte teste rapide, dar că ele nu au fost introduse în metodologia INSP. Declarația vine după o dispută între Ministerul Educației și cel al Sănătății privind tipul de teste care ar trebui folosite în școli, în condițiile în care mulți părinți refuză să-și dea acordul pentru testarea copiilor, considerând că actualele teste antigen aflate la dispoziția școlilor ar fi invazive.

„Eu sunt cel care a propus revenirea la școală după ce se face acest test. Testele non-invazive erau propunerea mea. Am făcut această propunere după ce am discutat cu mai mulți specialiști care mi-au spus foarte clar că nu există diferență”, a spus Cîțu laînceputul lunii într-o conferință de presă.

„Dar, e adevărat, problema în România e că ele nu sunt introduse în metodologia INSP și aici cred că depinde de INSP să le includă în metodologie, ele sunt folosite cam peste tot în lume”, a adăugat el.

CITEȘTE ȘI: Cîmpeanu susține că Ministerul Educației va putea propune reluarea cursurilor cu prezenţă fizică în toate şcolile. Care sunt condițiile

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net