Soț şi soție, el-doctor, ea-profesor, au trecut împreună prin infernul COVID-19. "Boala îți fură mințile, tot sistemul de gândire îți este afectat"
Lupta cu temutul coronavirus este una dramatică. Reputatul medic nefrolog din Spitalul Suceava, Mihai Ardeleanu și soția sa, profesorul universitar la Universitatea Ștefan cel Mare, Sanda-Maria Ardeleanu povestit calvarul prin care au trecut după ce au fost infectați. Au trecut cu greu peste boală și au avut parte de momente atât de cumplite, încât nici soțul ei, medic, nu mai părea să aibă încredere că se vor face bine. Însă au luptat unul pentru celălalt.
Rapoartele medicale referitoare la îmbolnăvirile cu virusl ucigaș răspândit din China sunt extrem de îngrijorătoare. Tot mai mulți angajați ai spitalelor deciv pacineți cu coronavirus. Un român din opt, infectați cu noul coronavirus, este cadru medical. Este vorba de sute de medici, asistenți și persoane din rândul personalului auxiliar. Cei mai mulți sunt de la Spitalul din Suceava. Printre ei s-a numărat și reputatul medic nefrolog Mihai Ardeleanu care a fost nevoit să înfrunte boala, alături de soția sa, profesorul universitar, Sanda-Maria Ardeleanu.
Povești din infernul COVID-19. Universitarul Sanda-Maria Ardeleanu: ”Boala îți fură mințile. Nici medicul nu mai judecă precum un medic”
Cei doi au povestit calvarul prin care au trecut într-un interviu acordat ziarului Monitor de Suceava. Consideră că au primit o nouă șansă, căreia însă nu îi vor permite să le schimbe viața decât în bine.
Totul a început pe 20 martie, când medicul nefrolog Mihai Ardeleanu și soția sa, universitarul Sanda-Maria Ardeleanu, au fost diagnosticați cu noul coronavirus. „Vreau să le spun oamenilor că e un lucru îngrozitor confruntarea cu COVID, iar această bătălie cu virusul este una reală”, mărturisește profesorul Sanda-Maria Ardeleanu.
Au urmat trei săptămâni îngrozitoare, pline de suferință. Cei doi au luptat cu toate resursele fizice și sufletești, însă lupta a fost înfiorătoare cu boala care tăvălug care îți dizolvă vitalitatea, care îți stăpânește necruțător corpul și îți răpește rațiunea.
Sanda-Maria Ardeleanu: ”Vestea a venit ca o sentință”
”Acum ne simțim bine, sunt progrese de la o zi la alta, de la o oră la alta. Cât despre debutul bolii, acesta a fost unul abrupt, rapid. (…)
Pe 20 martie (n.r. vineri), noaptea, am primit vestea rezultatelor pozitive, acela a fost un moment foarte dur, a sunat ca un verdict, ca o sentință, atunci ne-am trezit practic. Luni dimineață am telefonat la Direcția de Sănătate Publică și am întrebat dacă putem rămâne acasă să facem tratamentul, deși ne simțeam foarte rău. Am mai rezistat acasă două zile, luni și marți, energia ne scădea de la o zi la alta, de la o oră la alta. Marți seară, la ora 22.00, am sunat la ambulanță și am ajuns la Urgențele Spitalului Județean, cu energiile total dizolvate. Soțul meu deja se simțea foarte rău, începuse insuficiența respiratorie”, povestește Sanda-Maria Ardeleanu despre începutul celor trei săptămâni îngrozitoare pe care le-a traversat alături de soțul ei.
Investigațiile mai amănunțite au relevat o dublă bronhopneumonie pentru medicul Mihai Ardeleanu și un început de pneumonie interstițială pentru soția acestuia, diagnostice care confirmau gravitatea situației.
Sanda Maria Ardeleanu a fost internată în cadrul secției de Boli Infecțioase, iar medicul a fost spitalizat la Terapie intensivă, la aceeași secție.
„Am stat la spitalul sucevean cinci zile și am beneficiat de tot sprijinul, de toată competența medicilor, anumite firme ne-au oferit de mâncare, dar nouă ne dispăruse complet pofta de mâncare, dispăruse complet mirosul, gustul, eram într-o fază critică amândoi. Boala avansa galopant, odată cu deteriorarea stării generale, și s-a hotărât, de echipele medicale, să fim transferați la Iași, nu noi am solicitat transferul. La Suceava ni s-a administrat tot ce se putea în materie de medicație, medicii au făcut tot ce le-a stat în putință, dar la Iași erau niște elemente suplimentare care ne-ar fi putut ajuta”, spune universitarul.
”Nici medicul nu mai judecă precum un medic”
Pe 29 martie au ajuns la Iași, unde Mihai Ardeleanu a fost internat la terapie intensivă pentru cinci zile.
„Au urmat două săptămâni de spitalizare. Am luptat împreună, fiecare uitându-se la celălalt. Suferința a fost dublă, dar în același timp suferința celuilalt te făcea să uiți de propria suferință. Sunt lucruri greu de povestit, dar acum simt o obligație morală față de toți cei care au fost alături de noi de a le mulțumi și, în același timp, de a împărtăși această experiență pentru ca această boală să fie luată în serios de toată lumea. (…) Această boală îți fură mințile. Nici medicul aflat în situația de boală nu mai judecă precum un medic, este recunoscut faptul că în momentul în care virusul a intrat în corpul tău, sistemul de gândire este afectat. În contextul acestei boli se schimbă tot”.
Profesorul a mai povestit că tratamentul medicamentos este unul foarte ”crunt” și greu de suportat.
Sanda-Maria Ardeleanu a mai relatat că în acele clipe de cumpănă, solidaritatea umană, sprijinul oamenilor din jur și un moral echilibrat au fost cheia către vindecare. Ea a ținut să sublinieze că această bătălie cu virusul este una reală, trebuie să-ți propui să câștigi. ”Dacă nici măcar nu ți-ai propus asta, atunci nu ai nici o șansă. Trebuie să crezi în echipa medicală și noi am crezut și ni s-a transmis un sentiment de siguranță, că se face totul la modul cât mai științific”.
Universitarul Sanda-Maria Ardeleanu a povestit cât de înfiorătoare a fost boala pentru ea . ”Am fost altcineva, o altă persoană, dar felul meu de a fi m-a ajutat să lupt și pentru mine și pentru soțul meu. Care la rândul lui a luptat cât a putut și el pentru mine. A fost încă o mare șansă pe care ne-a dat-o Dumnezeu, de a fi împreună. (…) Vreau să le spun oamenilor că e un lucru îngrozitor confruntarea cu COVID-19 și, poate că după momentul sentință, cel mai dur moment a fost citirea buletinului medical al fiecăruia. Dacă aș fi știut ce scrie acolo, aș mai fi lăsat să treacă mult timp până să citesc ceea ce s-a întâmplat în organismele noastre timp de lună”, a mai adăugat S. M. Ardeleanu.
La finele săptămânii trecute au fost externați de la spitalul din Iași, după două teste care le-au confirmat că au câștigat lupta cu Covid-19.
Prin relatarea acestui eveniment tragic dar cu final fericit, prof.univ. Sanda-Maria Ardeleanu vrea să transmită un mesaj de recunoștință către toți cei care le-au fost alături, dar și unul de responsabilizare pentru ca toți cei care privesc acest îngrozitor virus cu lejeritate sau apatie să conștientizeze pericolul. Nu în ultimul rând, universitarul face un apel în rândul tuturor la prevenție, la adoptarea unui comportament responsabil care se ne țină departe de patimile acestei boli.
Cei doi au o activitate prodigioasă în domeniile lor de activitate, Mihai Ardeleanu fiind medic în cadrul Spitalului Județean Suceava, iar Sanda-Maria Ardeleanu, profesor universitar și coordonatoarea bibliotecii de la Universitatea ”Ștefan cel Mare”.
Vor sta 14 zile în carantină la domiciliu, după care vor urma parcursul firesc al recuperării.
Citește și:
Creierul, un alt organ vital afectat de coronavirus. În ce hal au venit pacienții la urgență