Spitalul mobil de la Lețcani va fi mutat. Unde va fi dus?

Ultima actualizare:

Noi evenimente în epopeea spitalului mobil de la Lețcani, cea mai controversată unitate medicală din România. Spitalul mobil va fi mutat de la Lețcani în Iași, la cererea șefilor Consiliului Județean. Unitatea mobilă este acum închisă, după ce numărul pacienților COVID-19 a scăzut simțitor. 

Spitalul mobil de la Lețcani a costat 13, 4 milioane de euro și a stat mai mult închis
Spitalul mobil de la Lețcani a costat 13, 4 milioane de euro și a stat mai mult închis

Autoritățile au hotărât să-l mute în municipiul Iași, pe bulevardul C.A. Rosetti, după mai bine de doi ani de când a fost amplasat la Lețcani. De ce a decis Consiliul Județean Iași să ceară Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași mutarea unității medicale? Autoritățile vor să redeschidă Parcul agricol Transagropolis, cum se numește zona în care au fost amplasate containerele.  

Ce spune despre mutare șeful IGSU 

Autoritățile spun că nu au ales întâmplător zona în care va fi mutat cel mai mare spital mobil din România. Aici, pe bulevardul C.A.Rosetti, ISU Iași va ridica un poligon și un heliport, investiție de 4 milioane de euro.  

Mutarea spitalului mobil se va face treptat, pe o perioadă de mai multe luni pentru că este vorba de multe construcții și sunt necesare anumite investiții pentru a se adapta noul teren la specificul spitalului mobil 

”În momentul acesta nu-l putem muta repede. Am vorbit cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, despre acest proiect și pentru a căuta soluții. Avem suprafața de teren necesară pentru a monta spitalul. Este însă un proiect de lungă durată pentru că trebuie o platformă, trebuie racordul la utilități. Spitalul poate fi utilizat în orice fel de situație, epidemii, dezastre”, a declarat pentru bzi.ro, generalul-locotenent Dan Iamandi, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. 

Primarul din Lețcani vrea să plece spitalul mobil 

”Este foarte bine că se mută spitalul pentru că vrem să repunem pe picioare Transagropolis. Vorbim de un proiect de agricultură și nu mai putem amesteca lucrurile. Pe platforma betonată se pot organiza expozițiile și târgurile agricole”, a spus Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani pentru sursa citată 

Povestea spitalului mobil de la Lețcani 

Unitatea medicală mobilă amplasată la Lețcani a fost cumpărată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest cu 13,4 milioane de euro. Achiziția a fost făcută cu banii consiliilor județene Iași și Neamț. Achiziția a fost anunțată în aprilie 2020 iar unitatea medicală urma să devină operațională în iunie același an. 

Era vorba de un spital mobil ultramodern, de tip ROL 3, cu 256 de paturi, dintre care 103 pentru Terapie Intensivă. În loc de iunie, spitalul a fost ianugurat pe 18 sepptembrie, ca secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.  

Ulterior s-a descoperit că de fapt unitatea medicală nu avea avizele de funcționare, nu erau testate toate componentele iar instalația electrică era improvizată, în total 31 de ilegalități. Mai mult, au apărut probleme și cu numărul de paturi. 

Când au sosit containerele cu echipament, s-a descoperit că există 70 de paturi pentru pacienții confirmați Covid și doar maximum 48 la Terapie Intensivă. De atunci spitalul a fost închis și redeschis de trei ori și mai are probleme și acum: instalația de încălzire este reprezentată de fapt de instalații de aer condionaț și nu de o centrală termică

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net