Stăpânii de sclavi ”trăiau” din ajutorul social
Aveau ”munți” de aur, mașini scumpe și bani grămadă. Nu din muncă cinstită, ci din exploatrea de scavi, pe care-i trimiteau la cerșit. Cu toate astea, primeau și ajutor social de la stat.
Totul a fost dat în vileag de primarul comunei Berevoeşti, Florin Proca, care spune că în zona în care locuiesc suspecţii sunt sute de localnici care primesc ajutoare sociale.
”În zona respectivă sunt undeva la 230 - 240 de ajutoare sociale. Dintotdeauna au avut, de când s-a înfiinţat ajutorul social. Dacă se încadrează în prevederile legale suntem obligaţi să le dăm ajutor social”, a spus edilul.
Primarul comunei a sesizat autoritățile
Acesta a precizat că în a doua jumătate a anului trecut el şi inspectorul de asistenţă socială din cadrul primăriei au sesizat Poliţia cu privire la presupuse nereguli legate de minori care trăiesc în acel sat şi care ar presta activităţi nespecifice vârstei lor.
Potrivit unor surse judiciare, cercetările care au dus la dosarul în care ieri au fost făcute 40 de percheziţii la Berevoeşti au început la jumătatea lunii februarie a acestui an, când organele de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori de către mai mulţi localnici din Berevoeşti.
Infractorii sunt rude
Suspecţii din acest dosar sunt rude între ei, sunt de etnie romă, iar în activităţile de trafic de persoane sunt implicaţi bărbaţi, concubinele acestora, fiii acelor cupluri, dar şi rude de gradul al doilea. Unele dintre victime au fost date de la o familie la alta, fie temporar, pentru a presta anumite munci, fie pe perioade lungi de timp.
Procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti din Piteşti şi Craiova, au făcut, ieri, 40 de percheziţii în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiunde trafic de persoane şi trafic de minori.
Practicau din 2008 sclavia
Persoanele vizate de descinderi sunt suspectate că, începând cu anul 2008 şi până în prezent, au constituit mai multe grupuri infracţionale, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore prin constrangere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea le-au exploatat supunându-le la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat.
Printre victime se numără copii, dar şi persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori cu situaţii materiale precare care au fost forţate să muncească sau să practice cerşetoria, ”prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate”, arăta DIICOT.
Victimele erau ţinute într-o continuă stare de teroare.
Exploatatorii le băteau, le ameninţau, le ţineau fără hrană şi le supuneau unor tratamente umilitoare.
Cinci persoane, între care doi copii, exploatate de către membrii grupărilor din Berevoeşti, judeţul Argeş, au fost găsite de poliţişti legate cu lanţuri.
De asemenea, în urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat aproape 230.000 de lei, jumătate de kilogram de aur, maşini şi drujbe.
90 de persoane au fost duse, ieri, la audieri, iar 38 de suspecți au fost reținuți azi-noapte. Astăzi, vor fi duși în fața instanței cu propunere de arestare preventivă.
Dacă vor ajunge în fața judecătorilor și vor fi condamnați, îi așteaptă 20 de ani de pușcărie.