Strigător la cer! Încă 40 de elevi, la spital după ce ar fi băut laptele primit la şcoală
Aproximativ 40 de elevi din municipiul Galaţi au acuzat dureri abdominale, vărsături şi diaree, după ce ar fi băut laptele primit la şcoală, transmite news.ro. Mai multe ambulanţe au fost trimise la faţa locului, medicii urmând să decidă câţi copii vor fi duşi la spital.
UPDATE. „Sunt 40 de copii din clasele IV-VIII, de la Şcoala 40 din Galaţi. O parte dintre ei încă sunt în triaj epidemiologic şi o parte sunt transportaţi la spital. Sunt la faţa locului inspectori sanitari de la DSP, dar şi de la DSVSA. Copiii au unii greaţă, alţii vomită, alţii au diaree. Li s-a dat în cadrul programului Cornul şi laptele - Lăptic La Dorna UHT cu termen de valabilitate 20.09.2016. Era în termen, cutiile nu aveau nicio modificare”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Liliana Iordăchescu.
Ea precizat că inspectorii DSVSA Galaţi vor lua probe din laptele dat copiilor.
„Avem o intervenţie, în momentul de faţă este în desfăşurare, se transportă copii către spital. Sunt în jur de 40 de copii care au simptome digestive - dureri abdominale, vărsături şi diaree”, a declarat directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Galaţi, Domnica Ursu.
Medicii de pe ambulanţă urmează să decidă câţi dintre elevii cu simptome digestive vor fi transportaţi la Spitalul de Pediatrie din Galaţi.
Elevii sunt de la Şcoala gimnazială nr. 40 ”Iulia Hașdeu” din municipiul Galaţi.
Reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) spun că elevii au acuzat stările de rău după ce ar fi băut laptele primit la şcoală.
De o săptămână, aproape zilnic, zeci de elevi din diverse județe ajung la spital cu simptome de indigestie sau toxiinfecție alimentară, după ce consumă laptele și cornul primite la școală.
De când a apărut cazul bebelușilor din Argeș, infectați cu E.coli, ministrul sănătății a cerut direcțiilor de sănătate publică să raporteze fiecare caz de boală digestivă.
Brusc, „valuri” de copii cu dureri de burtă, de cap, febră și vărsături sunt duși la spital, iar cazurile sunt făcute publice.
Să înțelegem că, până acum, totul era ascuns de autoritățile sanitare sau de cele locale? Să înțelegem că elevii sunt puși zilnic în pericol de laptele și cornul pe care le primesc la școală? Cine e răspunzător de toate aceste îmbolnăviri? Firmele care produc laptele, cele care îl distribuie, primăriile care au făcut contracte cu acestea sau școlile care poate nu păstrează laptele în condiții corespunzătoare?
Dacă cei, care au toate pârghiile pentru a face lumină în astfel de cazuri, nu-și fac treaba, atunci părinții ar trebui să ceară socoteală tuturor acestor responsabili și să nu mai accepte ca sănătatea copiilor lor să fie pusă în pericol!