Studiu. Românii, afectați grav de timpul petrecut în fața ecranelor. Tu când ai privit ultima oară cerul?

Ultima actualizare:

    Specialiștii atrag atenția asupra timpului petrecut de copii cu ochii în ecrane
Specialiștii atrag atenția asupra timpului petrecut de copii cu ochii în ecrane

Mai mult ca oricând, apreciem natura și ne dorim să petrecem cât mai mult timp în aer liber și în mijlocului ei. În realitate, petrecem mai puțin de o oră în fiecare zi afară, în natură, iar cei mai mulți români petrec o treime din viață, respectiv 5.000 de ore pe an, cu ochii în ecrane.

Acestea sunt câteva dintre concluziile celui mai recent sondaj realizat de Kantar, în perioada 3-6 septembrie 2021, în rândul a 2.408 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, din opt țări europene: Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.

Deși 95% dintre cei intervievați au declarat că mediul înconjurător este foarte important pentru ei, că natura ar trebui protejată mai mult, făcând referire și la schimbările climatice și că și-ar dori să petreacă mai mult timp în aer liber, în realitate pentru 70% dintre ei contactul zilnic cu mediul natural lipsește cu desăvârșire.

Procentul este și mai ridicat în rândul celor cu vârste între 18 și 34 de ani (75%) și al celor care trăiesc în mediul urban (78%). Dintre participanții la studiul realizat de Kantar la cererea companiei VELUX, românii se află pe locul 1, în proporție de 80%, la consumul de tehnologie, declarând că petrec cel mai mult timp în fața ecranelor și cel mai puțin (68%) în contact cu natura, zilnic, comparativ cu croații (73%), polonezii (73%) și sârbii (74%), în timp ce slovacii (60%) și cehii (62%) petrec cel mai puțin timp în fața ecranelor. 

33% dintre români nu au privit niciodată cerul în ultima săptămână

Dezvoltarea urbană, noile tehnologii, stilul de viață, creșterea traficului și a timpului petrecut în mașină – toate contribuie la limitarea timpului petrecut în natură și, mai ales, la a fi prezent și a observa detalii din mediul înconjurător.

Astfel, doar puțin peste jumătate dintre cei care au răspuns (57%) privesc în jur atunci când se află în afara casei și observă cerul, norii, păsările sau soarele.

În plus, 33% dintre români nu au privit niciodată cerul în ultima săptămână. Cu toate acestea, românii sunt cei mai orientați către natură și consideră contactul cu aceasta foarte important în proporție de 64%. De asemenea, se află pe locul I în topul țărilor europene la recunoașterea diferitelor specii de păsări, în contextul în care 41% dintre respondenți recunosc doar maximum 5 specii.

Citește și:

Atenție, părinți! Dependenţa de telefon poate ruina copilăria

Cum ne afectează privitul prelungit la ecrane

  • O consecință directă a folosirii constante a ecranelor o reprezintă tulburările degenerative ale coloanei, cu precădere ale celei cervicale. Acestea sunt cauzate de postura deficitară permanentizată în mișcarea de aplecare și coborâre a gâtului pentru a privi în ecrane, cel mai frecvent în cel al telefonului.
  • Termenul de „Dropped Head Syndrome” („Capul aplecat" sau „Gâtul de text") este folosit de dr. Kenneth Hansraj, neurolog american. El subliniază că această constantă coborâre a privirii aduce modificări patologice în curbura coloanei cervicale, iar sindromul „Head Down” poate cauza contracturi și dureri musculare de la acute la cronice, atât în această zonă, cât și la nivelul omoplaților sau în regiunea lombară, afectând inclusiv copiii și adolescenții.
  • De asemenea, lipsa contactului cu lumina naturală poate cauza o deficiență a vitaminei D, care este produsă de corpul uman prin expunerea la soare. Aceasta este esențială nu doar pentru sănătatea structurii osoase, a dinților, ci și pentru a preveni apariția unor boli precum diabetul de tip 1. Studiul realizat de Susanna Huh și Catherine Gordon în 2008 indică o conexiune nemijlocită între diminuarea timpului petrecut afară și creșterea rapidă a numărului de cazuri ale copiilor care suferă de carențe ale vitaminei D. 
  • În condițiile în care două treimi dintre participanții la studiu declară că petrec mai puțin de două ore în aer liber în timpul săptămânii, experții estimează că 15% din populația globală suferă din cauza Tulburării afective sezoniere (TAS) sau a depresiei de toamnă - iarnă, cauzată de lipsa luminii naturale și de timpul în exces petrecut în fața ecranelor.
  • Acestea au un impact negativ asupra abilității oamenilor de a construi și menține relații cu semenii, zonă în care românii ating cea mai mare proporție de dificultate, 66%, în comparație cu slovacii (57%) sau cu cehii, care sunt cel mai puțin afectați (44%). 
image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net