Sturionii, braconați masiv în Delta Dunării. Ce face Ministerul Mediului
Specii protejate de pești (nisetru, păstrugă, calcan, limbă de mare) sunt vânate masiv în Delta Dunării, spun reprezentanții Ministerului Mediului. Aceștia au dispus un control în perioada 24-26 mai, în urma căruia polițiștii au întocmit mai multe dosare penale pentru braconaj. Când au extins acțiunea și pe țărmul Mării Negre, autoritățile au constatat că braconierii recoltau inclusiv delfini, pe care îi vindeau pentru carne.
Echipe mixte formate din reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu, ai Serviciului de Poliție „Delta Dunării” și ai IPJ Tulcea au descoperit în cele trei zile de control o rețea de plase și vintire, pe canalele Deltei, dispusă astfel încât să captureze specii protejate de lege. „Au fost scoase din apele Dunării și Mării Negre 2,5 km de plase montate ilegal de braconieri pentru recoltarea speciilor protejate precum și zeci de vintire de baltă de-a lungul canalelor Deltei Dunării. Echipele mixte de control au prins în flagrant ambarcațiuni din care se pescuiau ilegal specii precum nisetru, păstrugă, calcan, limbă de mare și se recoltau inclusiv exemplare de delfini”, spune ministrul mediului Cristiana Pașca Palmer.
Deși fenomenul este de o amploare mult mai mare, în cele trei zile de control echipele poliției nu au reușit să prindă decât patru persoane care făceau braconaj. Acestea s-au ales cu dosare penale pentru că pescuiau specii protejate, în perioada de prohibiție. În plus, au fost confiscate două ambarcațiuni surprinse în flagrant și au fost aplicate contravenții de peste 10.900 de lei. Acțiunea de control a vizat aproape întreg arealul Deltei Dunării, lacurile interioare, incluzând complexul lagunar Razelm – Sinoe și zona litorală a Mării Negre, între Golful Musura şi Edighiol (localităţile Sulina și Sinoe).
„Echipele au acționat în plină perioadă de prohibiție: am vrut să-i surprindem pe cei care nu țin cont de constrângerile legale. Din păcate, de prea mult timp legea se încalcă repetat și cu bună știință în Delta Dunării, producând pagube însemnate capitalului natural unic de acolo. De aceea, am dispus Gărzii Naționale de Mediu să desfășoare controale inopinate, în această perioadă, pe întreaga suprafață a Rezervației. Totodată, am cerut Gărzii să nu se limiteze la acțiuni punctuale, ci să facă aceste verificări în mod continuu, deoarece obiectivul nostru este să reducem, pe cât posibil, fenomenul braconajului din Delta Dunării”, a declarat ministrul Cristiana Pașca Palmer.
Oamenii locului, dar și turiștii, știu că braconajul în Deltă se face la scară mult mai largă. Cel mai puțin informate par a fi tocmai autoritățile cu atribuții de control, deși teoretic ar trebui să știe tot ce mișcă în raza lor de acțiune. În realitate, Poliția de Frontieră, Garda Națională de Mediu și Poliția Deltei chiar știu tot ce se întâmplă sub nasul lor, însă nu au nici un interes să ia măsuri. Dacă mergi în Deltă, vei afla de la localnici că toată lumea braconează, de la omul de rând, la oficialități și organe de control. Poliția și Garda confiscă peștele și ustensilele folosite la braconj, însă, în loc să le întocmească făptașilor doare penale, le restituie plasele și vintirele în schimbul unor sume de bani. În cazul de față, este cel puțin inexplicabil de ce autoritățile cu atribuții de control au fost împinse de la spate de minister să întreprindă un control pe aria lor de competență. Deși știau că e prohibiție și că acum se braconează chiar și specii periclitate, autoritățile locale și Poliția au așteptat ordin de la centru pentru a-și face treaba.