Suma pe care o va aloca Guvernul pentru compensarea facturilor la energie. Cum vor fi încasaţi banii
Guvernul vrea să aloce 4 milarde de lei în 2022 pentru compensarea şi plafonarea facturilor la energie, pentru consumatorii casnici şi industriali. Banii vor fi prevăzuţi în proiectul de buget, iar suma va fi încasată de la stat de către furnizorii de gaze şi energie electrică.
Conform gândul.ro, România va plăti 800 de milioane de euro către companiile care ne livrează energie electrică și gaze. Totul pentru că Guvernul nu a reuşit să oprească scumpirea electricităţii şi a gazelor venit de la firmele la care statul e acţionar majoritar.
Cum se face compensarea
Preţul energiei este plafonat, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, la maximum un leu, la care se adaugă o compensare de 29 de bani pentru cei care consumă până la 300 de kWh, plus o marjă de 10%, pentru consumatorii casnici, potrivit Legii 259/2021 privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie.
La gaze, compensarea va fi de 33% din preţul gazului-marfă din factură, iar preţul a fost plafonat la 0,25 de lei pe kWh.
Pentru clienţii noncasnici de genul IMM, microîntreprinderi, PFA, cabinete individuale, profesii liberale, la energia electrică, din preţul final se scad, în perioada 1 noiembrie-31 martie, tarifele reglementate de transport, serviciul de sistem, distribuţie, contravaloarea certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare.
La gaze, clienţii non-casnici nu plătesc tariful de transport şi de distribuţie, şi nici acciza.
Consumatorii casnici nu trebuie să faci nimic. Reducerile vor fi trecute direct pe factură. Celelalte categorii, însă, vor trebui să depună la furnizori o cerere, însoțită de o declarație pe proprie răspundere.
Companiile de energie, îngrijorate de sistemul de returnare a banilor
Companiile din energie şi-au exprimat însă îngrijorarea, conform capital.ro, că aceşti bani nu le vor fi returnaţi la timp. Această întârziere ar putea duce la probleme pe piaţă şi chiar falimentul unor furnizori.
Federaţia Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie este de părăre că vor apărea şi costuri suplimentare pentr furnizorii şi distribuitorii de energie.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat însă asigurări companiilor că-şi vor primi banii la timp, în 30 de zile de la emiterea facturilor.