"Sunt distrusă! Am pierdut într-o zi 346 de lei la rata în franci"

Ultima actualizare:

    Luminiţa şi-a luat casă în anul 2007. Acum plăteşte dublu la creditul în franci elveţieniFoto: Florin Şuler
Luminiţa şi-a luat casă în anul 2007. Acum plăteşte dublu la creditul în franci elveţieniFoto: Florin Şuler

O cheamă Luminiţa şi, asemeni altor zeci de mii de români, are un credit de casă în franci elveţieni, luat cu ani în urmă. Ieri, însă, bucureşteanca a simţit că tot efortul de până acum de a plăti la timp a fost în zadar. Rata ei a crescut, într-o singură zi, cu peste trei sute de lei, iar Luminiţa nu-şi va mai putea plăti ratele dacă francul rămâne la fel de “puternic”.

Luminiţa I., 53 de ani, a luat un credit ipotecar în franci elveţieni în anul 2007. Atunci, angajaţii băncii au încercat să o convingă că împrumutul în această monedă este cel mai sigur. “Doamnă, francul elveţian va rămâne mereu la aceeaşi valoare, dobânzile sunt mult mai mici faţă de alte valute, e cea mai bună soluţie pentru dvs”. Aşa suna reclama făcută de cei care mai aveau puţin şi te “obligau” să accepţi creditul. Anii au trecut iar moneda cea mai “sigură” a prins puteri tot mai mari. Pentru creditul luat pe 30 de ani, Luminiţa plăteşte o rată lunară de 540 de franci elveţieni. “La început, schimbam cam 1.200 de lei pe lună. Francul era 2,1 lei”, îşi aminteşte bucureşteanca. Prin 2010, când moneda elveţiană depăşise deja 3 lei, Banca Elveţiei a legat cursul de cel al euro, iar francul nu mai putea creşte “de capul lui”. Ieri, însă, aceeaşi bancă a decis să lase liberă moneda elveţiană, iar şocul pe pieţele internaţionale nu a întârziat să apară, celelalte valute devalorizându-se puternic. Însă drama adevărată abia începe pentru românii cu credite în franci. “Azi (n.r – ieri) am avut zi de rată. În decembrie anul trecut am plătit, pentru cei 540 de franci, 2.030 de lei, acum mi-au cerut 2.376 de lei. Am simţit că leşin. Nu înţeleg eu prea multe din ce se întâmplă, dar de un lucru sunt sigură: dacă va continua aşa, nu o să-mi mai permit să plătesc. Pur şi simplu nu am de unde. Nu au decât să-mi ia casa, m-am chinuit degeaba să plătesc atâţia ani”, ne-a spus Luminiţa, în timp ce ne arată, cu lacrimi în ochi, chitanţa care atestă plata ratei la cursul uriaş de 4,4 lei pentru un franc.

La casele de schimb, moneda elveţiană se vindea şi cu 6,5 lei

Şoc ieri pe piaţa valutară! După decizia Băncii Elveţiei de a lăsa cursul liber, casele de schimb au luat-o razna. Pe site-ul Bancpost, la ora 12.00, cursul pentru un franc elveţian era de 6,5 lei la vânzare şi 3,5 la cumpărare.

ORA 12.00 – Bancpost a afişat cel mai mare curs – 6,5 lei
ORA 12.00 – Bancpost a afişat cel mai mare curs – 6,5 lei

De asemenea, Leumi Bank avea pe site un curs de 5,055 lei la vânzare şi 3,704 la cumpărare, iar Banca Transilvania prezenta un curs valutar pentru francul elveţian de 5,2 lei la vânzare. Abia la ora 13.00, la închiderea pieţei valutare, cursurile au mai scăzut la 5 lei la vânzare şi 4 la cumpărare.

ORA 13.00 – La închiderea pieţei, cursul a scăzut la 4,5 lei
ORA 13.00 – La închiderea pieţei, cursul a scăzut la 4,5 lei

La casele de schimb valutar, ieri, nici nu s-a mai afişat cursul de vânzare al francului, atât de mare a fost şocul. 

Bancnota de 100 de franci elvetieni
Bancnota de 100 de franci elvetieni

70.000 de români au credite în franci elveţieni


    Bancnota de 100 de franci elvetieni
Bancnota de 100 de franci elvetieni

Aproximativ 70 de mii de români sunt în aceeaşi situaţie disperată.  În perioada 2006-2008 s-au luat cele mai multe credite în franci, deoarece părea a fi una dintre cele mai stabile monede. În 2008, cursul BNR era de 2,24 lei pentru un franc elveţian, valoare care a crescut apoi până la 3,7415 lei/franc, miercuri 14 ianuarie, şi 4,3287 lei/franc, ieri. În aceste condiţii, în ultimii 6 ani, creditele miilor de oameni s-au dublat. Cele mai multe împrumuturi în această monedă le-a dat Volksbank, dar şi Raiffeisen, Piraeus, Banca Românească şi OTP Bank. Tribunalul Galaţi chiar a dat câştig de cauză unui client al Volksbank, banca fiind obligată la conversia creditului la cursul de schimb din momentul acordării. Volksbank anunţase anul trecut că pregăteşte o ofertă de conversie din franci în euro, dar în decembrie 2014, a fost preluată de Banca Transilvania şi nu a mai fost luată nici o măsură în acest sens.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net