Sute de camere inteligente vor fi instalate pe șoselele din România. Unde vor fi amplasate

Șoselele din România vor fi în curând păzite de sute de camere inteligente. Acestea vor veghea traficul și vor surprinde orice încălcare a legii. Poliția va putea să dea amenzi pe baza filmărilor în care apar șoferii agresivi.

Vor apărea camerele inteligente care să vegheze traficul Foto: Shutterstock
Vor apărea camerele inteligente care să vegheze traficul Foto: Shutterstock

Ce vor detecta camerele video 

Conducătorii auto agresivi vor putea fi amendați doar pe baza filmărilor făcute de alți participanți la trafic, lucru care nu se întâmpla până în prezent. Totodată, șoferii care nu respectă Codul Rutier vor risca amenzi uriașe.

Abaterile pe care le vor detecta camerele inteligente: încălcarea limitei de viteză, conducerea pe banda de urgență a autostrăzii, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, depășirea coloanei de mașini, trecerea ilegală a căii ferate, dar și conducerea agresivă (frânare bruscă, slalom printre mașini).

Unde vor fi amplasate camerele inteligente 

Lucian Diniță, fostul șef al Poliției Rutiere, susține că aceste noi reglementări ar trebui explicate foarte bine de autorități înainte de a începe să producă efecte. „Deși aceste reglementări vizează mai mult de 7 milioane de conducători auto, nu am văzut pe nimeni de la Ministerul de Interne care să iasă public și să da niște lămuriri sau să spună modalitatea în care se va acționa. Unele aspecte ar putea să regleze și să reglementeze din ceea ce se produce în trafic, dar partea cu agresivitatea, pentru că nu știm, nici eu, nici dumneavoastră, care sunt efectele și ce se va întâmpla efectiv. Nimeni nu explică”, a spus Lucian Diniță, pentru Antena3 CNN.ro

Sutele de camere inteligente o să apară pe principalele șosele din România. Este vorba despre autostrăzi (București-Pitești, București-Constanța, București-Ploiești), dar și despre Drumuri Naționale (DN1, DN2, DN3, DN4, DN7). 

Alte modificări aduse Codului Rutier

În cazul în care un șofer e testat pentru alcool și rezultatul e sub 0,10 mg/l alcool pur în aerul respirat, atunci șoferul poate cere retestarea în 15-20 de minute, iar în cazul in care rezultatul la al doilea test e 0, atunci șoferul poate pleca.

Instituirea măsurii retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice în cazul persoanelor care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea verificării consumului de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

Condiționarea restituirii permisului de conducere reținut în cazul infracțiunilor prevăzute de art. 336, art. 3361 sau art. 337 din Codul penal de realizarea, în prealabil, a unei evaluări medicale de către titularul acestuia, pentru prevenirea repetabilității faptelor de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efecte psihoactive.

Reglementarea posibilității de a dispune imobilizarea vehiculului atunci când un conducător de vehicul refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii prezenței în organism a alcoolului sau a substanțelor psihoactive, iar conducerea acestuia nu poate fi asigurată pe loc de o altă persoană.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net