Tanti Lenuța ne poftește la tarabă! «Ceapă, morcovi şi ardei. Are mama tot ce vrei!»

Poftiţi la zarzavaturi, legume şi fructe! Agricultorii din Dâmboviţa vă aşteaptă cu o sumedenie de produse numai bune pentru a vă umple cămara pentru anotimpul rece. Tot de la ei puteţi cumpăra pomi şi arbuşti pe care să-i plantaţi în grădină, scrie adevărul.ro. 

Tanti Lenuţa,  legumicultoare  de-o viaţă. Fotografii: Facebook / La Lenuţa din Băleni
Tanti Lenuţa, legumicultoare de-o viaţă. Fotografii: Facebook / La Lenuţa din Băleni

Comunele dâmboviţene Băleni, Lunguleţu şi Voineşti sunt vestite în toată ţara pentru produsele agricole. Munca fermierilor nu este deloc uşoară, fie că vorbim despre cei care cultivă legume în câmp sau în solar, fie că ne referim la cei care se ocupă de livezile cu fructe. Un solar pentru cultivarea legumelor, amenajat ca la carte, ajunge şi la 10.000 de euro. 

Aşa arată coşul  cu bunătăţi  din grădină
Aşa arată coşul cu bunătăţi din grădină

„Consumaţi cu încredere, nu aşteptaţi până când vă trimite domnul doctor la piaţă să căutaţi vitaminele atât de necesare în această perioadă a anului” - este mesajul mamei Lenuţa de la Băleni, legumicultoare cu tradiţie. „Când eşti plecat demult peste hotare şi ţi se face dor de acasă, de legumele proaspete şi de ciorba caldă cu leuştean, te aşteptăm”, spune mama Lenuţa, care îşi valorifică bunătăţile în Piaţa Centrală din Ploieşti. Mama Lenuţa are 5.000 de metri pătraţi de sere şi 15.000 de metri pătraţi de teren agricol. Tanti Lenuţa îşi atrage clienţii, pe Facebook, şi prin rime bine alese: „Vă aşteptăm cu ceapă, morcovi şi ardei, are mama tot ce vrei!”. Producătorii din Băleni se laudă şi cu roşiile lor, despre care spun că au gustul de odinioară, fiindcă n-ar fi pline de substanţe care garantează o creştere artificială. Zarzavaturile şi legumele din comună pleacă în fiecare zi spre pieţe din Ploieşti, Târgovişte, Braşov, Bucureşti şi Piteşti. În Băleni, serele ridicate de săteni acoperă o suprafaţă de nu mai puţin de 500 de hectare. 

Ceapa roşie,  vedetă în pieţe
Ceapa roşie, vedetă în pieţe

Varză şi cartofi de Lunguleţu

Agricultura este principala sursă de venit a multor familii din Lunguleţu. În comună există 1.000 de agricultori, care lucrează pământul cu 1.000 de tractoare. Fermierii produc anual peste 100.000 de tone de varză, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din producţia obţinută România. Deşi producţia este enormă, ţăranii nu rămân cu mare lucru: cel mai mult au de câştigat cei care cumpără en-gros pentru sume ridicole şi vând în piaţă la un preţ mult mai mare. Comunei Lunguleţu i s-a dus vestea şi pentru producţia de cartofi: sunt cultivate peste 3.000 de hectare, iar producţia anuală sare de 750.000 de tone.

Mere şi pere pe marginea drumului

Copii, la  cules de mere
Copii, la cules de mere

Tot în Dâmboviţa, comuna Voineşti este socotită patria merelor. În zonă există staţiunea de cercetare pomicolă, înfiinţată la 1 ianuarie 1950 şi amplasată în centrul bazinului pomicol de pe Valea Dâmboviţei. La staţiune există direcţii prioritare: cercetare ştiinţifică, producţie pomicolă şi valorificarea cercetărilor în sectorul pomicol. De asemenea, sătenii din Voineşti au propriile livezi, unde merii şi perii gem sub povara fructelor gustoase. Mulţi dintre pomicultori vând fructele în dreptul casei sau la intrarea în livezi, pe marginea Drumului Naţional 71 Târgovişte - Bucureşti. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net