«Tatăl» vaccinului Johnson, imunizat în România. Adrian Apetri: "În Olanda, ritmul de vaccinare este incredibil de lent"

Ultima actualizare:

    Adrian Apetri a venit la Târgu Mureş să se vaccineze
Adrian Apetri a venit la Târgu Mureş să se vaccineze

Adrian Apetri, cercetătorul român care a lucrat la producerea vaccinului Johnson&Johnson la compania Janssen din Olanda, a venit în România, la mii de kilometri distanţă de oraşul unde locuieşte, pentru a se vaccina, chiar cu acest ser. Omul de ştiinţă a fost imunizat în cadrul unui maraton organizat în zilele trecute într-un mall din Târgu Mureş.

Deşi pare bizar că tocmai cei care au produs vaccinul nu au fost imunizaţi până acum, se pare că acest lucru se întâmplă din cauze birocratice, deoarece guvernul olandez a respins cererea firmei producătoare de a-şi imuniza angajaţii anti-COVID înaintea celorlalţi. ”În Olanda, ritmul de vaccinare este incredibil de lent. Compania noastră a cerut guvernului olandez o oarecare prioritate pentru angajaţii firmei, pentru că lucrăm la acest vaccin şi aş spune că există un interes să fim vaccinaţi. Această cerere a fost declinată politicos şi aşteptăm, stăm la coadă. Cunosc oameni care s-au dus în România să se vaccineze, probabil Guvernul României ar trebui să-şi exprime îngrijorarea cu situaţia din Olanda şi alte ţări din Vest”, a spus Adrian Apetri, într-un interviu acordat Europa FM, la începutul lunii iunie. Apoi le-a urmat exemplul colegilor, astfel că, în urmă cu o săptămână, a mers la Târgu Mureş unde a primit doza de ser de la Johnson&Johnson. 

”La câteva mii de kilometri distanţă şi vaccinaţi cu propriul nostru vaccin Janssen într-un maraton de vaccinare organizat în Târgu Mureş! Recunoscător pentru toate eforturile de a aduce vaccinurile rapid tuturor!”, a scris Adrian Apetri pe pagina sa de Facebook, după ce a fost imunizat.  


    Vaccinul Johnson&Johnson este singurul din serurile aprobate în UE care se administrează într-o singură doză
Vaccinul Johnson&Johnson este singurul din serurile aprobate în UE care se administrează într-o singură doză

De când se lucrează la vaccin 

”Noi lucram de ceva vreme la un vaccin împotriva SARS şi MERS, care sunt din aceeaşi clasă a coronavirusurilor. Ideea că noi, practic, am descoperit un vaccin într-un an nu este tocmai corectă, cercetarea a început cu mult înainte, virusul a fost cât de cât cunoscut, ideea în sine exista dinainte, deci se lucra deja la ea”, a spus cercetătorul. 

Românul care a lucrat la crearea vaccinului J&J s-a născut în Târgu Mureş, iar acum locuieşte în Leiden, Olanda. E directorul ştiinţific al Departamentului de Biofizică şi Procese Analitice din cadrul companiei Janssen, deţinută de gigantul farmaceutic Johnson&Johnson. El a fost responsabil de verificarea calităţii viitorului vaccin. Cercetătorul a studiat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, apoi a conti­­nuat studiile la Universitatea Yale din SUA.

  • REVENIRE. Patru din 17 spitale din Capitală care au solicitat creşterea numărului de paturi destinate pacienţilor non-COVID au primit avize de funcţionare temporare, cererile celorlalte unităţi sanitare fiind încă în lucru, anunță News.ro. Cele care au primit avize temporare de funcţionare sunt Spitalul Clinic Nicolae Malaxa, Spitalul Clinic nr 1 CF Witting, Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor şi Spitalul Clinic Colentina, ultimele două urmând să depună doar planul de rezilienţă faţă de recrudescenţa COVID-19. 
  • TRATAMENT. AstraZeneca a anunţat că un studiu clinic de fază târzie nu a reuşit să ofere dovezi că tratamentul său cu anticorpi pentru Covid-19 protejează de boală oamenii care au intrat în contact cu o persoană infectată, scrie News.ro. Terapia, AZD7442, a avut o eficacitate de 33% în reducerea riscului ca persoanele să dezvolte simptome în comparaţie cu un placebo, dar acest rezultat nu a fost semnificativ statistic - ceea ce înseamnă că s-ar fi putut datora întâmplării nu tratamentului. 
  • STUDIU. Coronavirusul responsabil de Covid-19 era prezent în SUA din decembrie 2019, cu mai multe săptămâni înainte de primul caz confirmat în ianuarie 2020, conform News.ro. Specialiștii au analizat 24.000 de mostre de sânge prelevate de la voluntari între 2 ianuarie şi 18 martie 2020. Cele ale participanţilor din Illinois şi Massachusetts, prelevate între 7 şi 8 ianuarie 2020, erau pozitive, sugerând că virusul i-a infectat la sfârşitul lui decembrie, iar aceștia nu se aflau nici la New York, nici la Seattle, oraşe considerate porţile de intrare a virusului.  
  • CONSPIRAȚIE. Un videoclip filmat de o televiziune australiană pare să înfirme teoria Organizației Mondiale a Sănătății  (OMS) care a precizat că este “conspirație” ipoteza unei scurgeri a virusului din laborator. Institutul de Virusologie din Wuhan, orașul din care se consideră că a provenit virusul SARS-CoV-2, a ținut lilieci vii în cuști, dezvăluie un videoclip filmat în interiorul structurii și difuzat de Sky News Australia, potrivit Hotnews.ro. Acesta a fost înregistrat în mai 2017 și face referire la măsurile de siguranță în cazul unui „accident”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sua drapel steag jpeg
adolescenti jpg
1280px Romania 1913 1916 jfif
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO AFP
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net