Te angajezi departe de casă şi primeşti 900 de lei
Naveta nu mai este o problemă pentru cei care-şi găsesc un loc de muncă departe de casă. Statul le plăteşte chiria! Totul e ca şomerii să fie încadraţi în muncă pentru cel puţin un an.
Locul de muncă, la cel puţin 50 km
Guvernul a aprobat, joi, Normele de aplicare ale Programului „Prima chirie”. Vorbim despre o primă ce se acordă şomerilor care acceptă să se angajeze la o firmă, care are sediul la cel puţin 50 km distanţă de casa lor. Ajutorul de relocare este de 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire (chirie şi utilităţi) şi nu poate depăşi 900 de lei lunar.
Banii se dau la cerere
Banii sunt primiţi la cerere doar de către şomerii înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, care au venituri mici. Nu mai mult de 5.000 de lei net pe lună, sumă de care poate beneficia singur sau împreună cu familia.
Veniturile luate în calcul
Pentru a beneficia de acest ajutor sunt valabile următoarele venituri: din salarii şi asimilate salariilor; din cedarea folosinţei bunurilor; din pensii; venitul minim garantat; indemnizaţia de şomaj; stimulentul de inserţie, indemnizaţia de concediu pentru creşterea copilului.
Prima se acordă 36 de luni
Prima de relocare se acordă începând cu luna următoare depunerii documentelor pentru o perioadă de maximum 36 de luni, doar persoanelor care au un contract cu normă întreagă pentru cel puţin un an.
„În cazul în care şomerii se încadrează în muncă pe o durată mai mică de 12 luni, iar, ulterior, se schimbă durata încadrării în muncă, pe o perioadă determinată de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminată, nu beneficiază de această primă”, se precizează în Normele adoptate. În plus, ajutorul de chirie nu se cumulează cu alte prime de mobilitate, pe care le-ar putea primi de la angajator.
Documentele se depun lunar
Dosarul depus iniţial se reactualizează lunar cu documente care să ateste plata chiriei, a facturilor la utilităţi, declaraţii şi adeverinţe privind veniturile realizate lunar, astfel încât să dovedească faptul că se încadrează în prevederile legii. Atât documentele pentru deschiderea dosarului, cât şi cele lunare, se pot depune personal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail.Pentru a beneficia de prima de relocare, foştii şomeri trebuie să depună la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în evidenţele cărora sunt înregistrate, documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor. Asta se face în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă.